Duitse rechter steunt kuchdoctors

Keulen, 31 maart 2017. Een Duitse rechtbank (Landsgericht) heeft de schorsingen onwettig verklaard die de Duitse bridgebond had opgelegd aan zijn spelers dr. Michael Elinescu en dr. Entsho Wladow wegens valsspelen door middel van kuchsignalen (zie ook onze artikelen van 17 juli 2014 en eerder dat jaar). Dat meldt de Duitse krant Kölnische Rundschau in een artikel van gisteren (zie onder); de uitspraak was van 28 maart. Elinescu en Wladow waren lid van het Duitse team dat bij de wereldkampioenschappen in 2013 op Bali goud won bij de senioren.

De Duitse rechter heeft zich alleen gebogen over de vraag of de schorsing voor tien jaar wettig is in het licht van de regels van de Duitse bridgebond en in hoeverre de betrokken spelers door deel te nemen aan wedstrijden die regels impliciet zouden hebben onderschreven. Of Elinescu en Wladow werkelijk vals speelden of toch niet, daar heeft de rechter zich niet over uitgelaten. De uitspraak heeft voorts alleen betrekking op de schorsing door de Duitse bridgebond; de straffen opgelegd door de WBF blijven intact. Verwacht wordt dat de Duitse bridgebond in beroep gaat.

Later

Keulen, 4 april 2017. Inmiddels heeft het Keulse Landsgericht een persbericht doen uitgaan dat het verslag van de krant bevestigt. Het argument van de rechter om de schorsing onwettig te verklaren komt erop neer dat gezien de leeftijden van de beklaagden, ruim zestig en ruim zeventig jaar, een schorsing van tien jaar praktisch neerkomt op een levenslange schorsing. Dat vindt de rechter een te zware straf.

De Duitse rechter acht zich niet bevoegd om te oordelen over de straffen opgelegd door de WBF. Daarvoor kunnen de beklaagden desgewenst in cassatie bij het gerechtshof (Court of Arbitration) in Lausanne, Zwitserland.