De voorzitter bepaalt de wet

Lausanne (Zwitserland), 14 april 2016. De Italiaanse bridgejournaliste Laura Camponeschi heeft een schriftelijk interview gehouden met Yves Aubry, voorzitter van de European Bridge League (EBL). Uiteraard gaat het interview over de recente valsspelschandalen met voornamelijk Europese spelers in de ‘hoofdrol’ van verdachten. Van dit interview, getiteld ‘The President lays down the Law’ (De voorzitter bepaalt de wet) geven wij hieronder een vertaling uit het Engels.

Ik heb net de kersverse mededelingen gelezen van de Straf- en Tuchtcommissie van de EBL. Waarom zijn de zittingen voor Fantoni-Nunes en Fisher-Schwartz uitgesteld? [tot respectievelijk 1 en 2 juni dan wel 4 en 5 mei – IMP]

Zoals gewoonlijk ging het om wat problemen met de beschikbaarheid van deze of gene, maar nu kan iedereen (Straf- en Tuchtcommissie, spelers, juristen van beide partijen) leven met de nieuwe data.

Wat vindt u van de sancties opgelegd door de Italiaanse Bridge Federatie (FIGB) aan Fantoni-Nunes en van de Duitse BridgeBond (DBV) aan Piekarek-Smirnov?

Het ligt op de weg van de EBL, en alleen van de EBL, op te treden inzake alles wat er gebeurt tijdens Europese kampioenschappen. De Straf- en Tuchtcommissie van de EBL zal bezien wat er is gebeurd in Opatija in 2014. Niet meer en niet minder.

Ik betreur de besluiten die de DBV en FIGB hebben genomen om interne redenen. Bovendien zijn Fantoni en Nunes voor alles wat met bridge te maken heeft Monegasken, geen Italianen. Dat verandert echter niets aan de aanpak van de EBL inzake Opatija. En het heeft geen invloed op de Straf- en Tuchtcommissie.

Waarom betreurt u de besluiten van de DBV en FIGB, kunt u dat toelichten?

Ik betreur niet de besluiten zelf, maar het feit dat zij besluiten namen over een zaak die alleen de EBL aangaat.