De succesvolste opening

Lyon (Frankrijk), 18 augustus 2017. Op de wereldkampioenschappen voor landenteams in Lyon staat na gisteren het Nederlands open team vierde in de round‑robin met gemiddeld 12,23 winstpunten. Het vrouwenteam staat vijfde met gemiddeld 12,66. Beide teams staan ruim voor op plaats negen, de hoogste plaats die niet kwalificeert voor de play‑offs. Het is echter een voordeel zo hoog mogelijk te eindigen in de round‑robin, liefst bij de bovenste drie, want die mogen hun tegenstander voor de kwartfinale kiezen uit de nummers vijf tot en met acht, nummer één uiteraard als eerste.

Na dagenlang verslag doen van het verjongde vrouwenteam, dat flitsend begon met driemaal 20–0 maar later wat afzakte, gaan we vandaag weer eens kijken bij het open team, dat vanochtend aantreedt tegen nummer acht, Australië. We kibitzen primair de tafel met het debuterende jonge paar Berend van den Bos & Joris van Lankveld.

De succesvolste opening in bridge

Wat is in bridge het succesvolste openingsbod? Daarnaar hebben Larry ‘The Law’ Cohen en Stephen Pickett in 2010 een onderzoek ingesteld door een miljoen (!) online gespeelde spellen te analyseren. Om te beginnen blijkt openen van de bieding op zich een voordeel: alle openingen 1♣ tot en met 3♠ gaven de openende partij gemiddeld een plusje. De eerste verliezende opening is 3SA. Van de openingen op een‑ en tweehoogte blijkt – niet heel verrassend – 1SA de succesvolste.

Wij haasten ons hierbij twee zaken aan te tekenen (waar Cohen en Pickett in hun verslag aan voorbijgaan). Ten eerste kan het voordeel van openen van de bieding komen doordat de openende partij vaker het eindcontract speelt, niet per se het beste contract, maar tegenspelen nu eenmaal moeilijker is dan afspelen. Ten tweede hangt de mate van succes van een openingsbod vanzelfsprekend af van de betekenis van die opening en van de gehanteerde ‘stijl’. Zo zal het ongetwijfeld uitmaken of een 3SA-opening de populaire Gambling (dichte lage kleur en op) is, Mitchell (vierpreëmpt lage kleur), Namyats (sterke vier hoog) of nog iets anders.

De succesvolste aller openingen blijkt bij Cohen en Pickett echter verrassend (vinden zij): 3♣. In hun onderzoek leveren 8201 3♣-openingen – ruim voldoende voor statistische significantie oftewel ‘geen toeval’ – gemiddeld een kwart imp of zestig procent matchpunten op.

En de wereldtop weet dat, of ze Cohen en Pickett gelezen hebben of niet. 3♣ in gunstige positie op een zeskaart is tegenwoordig gemeengoed. Zo opent in de wedstrijd Australië–Nederland Berend van den Bos op het tweede spel al 3♣ op ♣KQJ1092 en op; aan de andere tafel past De Australiër Mill daarmee, voor overigens hetzelfde resultaat. Het spel erop echter openen beide partijen 3♣ op een zeskaart:

In beide kamers stelt de 3♣-opening de tegenpartij voor problemen. Met open kaarten is geen enkele manche maakbaar. Mill gaat in zijn 5 twee down. Joris van Lankveld moet in 4♠ ook down, maar zie: na klaverenstart voor de heer switcht zuid in plaats van harten, dat meteen tot down leidt, ruiten voor het aas. Joris trekt troef en staat ook troefboer af. Noord probeert de fout van zijn partner nog te herstellen met A en Q na, maar dankzij het rondzitten van de ruiten kan Joris spoedig claimen: +620 en 13 imps voor Nederland, dat de wedstrijd wint met 41–15 imps voor 16,09 winstpunten en stijging naar de derde plaats, 16 punten achter nummer één, Frankrijk.

Helaas krijgen intussen de vrouwen een enorm pak slaag van Rusland met maar liefst 9–60 imps voor slechts 0,75 winstpunten en een duikeling naar de achtste plaats, gelukkig wel nog een punt of twintig vóór nummer negen. Zie ook de uitslagenwebsite en de pagina 2017 World Teams Championships Lyon van IMP met videogalerij en fotoalbum van Elisabeth van Ettinger.