De bridgewereld draait door

Lausanne (Zwitserland), 28 februari 2019. Team ‘Zimmermann’ oftewel het nationale team van Monaco, dat vorig jaar op de World Bridge Series in Orlando, Florida (USA) de Rosenblum Cup voor open viertallen had gewonnen (zie ook ons artikel van 1 oktober 2018), is daarvoor alsnog gediskwalificeerd wegens ‘doping’. Dat blijkt uit een recent besluit van het World Bridge Federation (WBF) Antidoping Panel (zie ook de officiële WBF-publicatie en het bericht op Bridge Winners). Geir Helgemo, speler van het team, moest tijdens het evenement een dopingtest ondergaan. Na analyse daarvan bleek zijn staal Clomifene te bevatten, een synthetisch testosteron, dat op de lijst van verboden middelen staat. Helgemo ontkent niet, maar beroept zich op ‘medische redenen’ voor gebruik van het middel. De WBF heeft hem nu een jaar geschorst en zijn team wordt alsnog beschouwd de finale van de strijd om de Rosenblum Cup te hebben verloren.

De uitspraak leidt tot verwondering, kritiek en protest in de bridgewereld (‘As the Bridge World Turns’, luidt de eerste reactie op Bridge Winners). Er is namelijk geen enkele positieve relatie bekend tussen gebruik van het omstreden middel en prestaties in bridge. Afgezien van misschien koffie – dat is toegestaan – is er trouwens überhaupt geen substantie bekend die bridgeprestaties zou verhogen. Daarentegen spelen in bridge veel ouderen, die op medisch voorschrift allerlei medicaties gebruiken, waarvan sommige op de lijst van verboden middelen staan (bijvoorbeeld Hydrochloorthiazide tegen hoge bloeddruk). Daarom ligt het niet voor de hand bridge te onderwerpen aan anti-dopingbepalingen, zo vinden velen.

Wegens zijn schorsing mag Helgemo dit jaar niet voor Monaco meespelen om de Bermuda Bowl in september. En veel invallers kan Monaco niet op de been brengen – of het moest zijn, zo wordt geopperd, de door diverse instanties wegens valsspelen veroordeelde, maar door de WBF vrijgesproken Fulvio Fantoni en Claudio Nunes.