Btw over bridge toch geen aprilgrap

Den Haag, 29 maart 2018. ‘Bridge omvat te weinig beweging om te mogen tellen als sport; daarom moeten bridgeclubs binnenkort btw gaan betalen.’ Als je eind maart zoiets hoort, dan denk je het wel te weten: ‘Ja ja, gaat zeker aanstaande zondag in, hè?’ Dan komt echter gisteren de NBB op zijn website met een nieuwsartikel ‘Kamervragen over bridge en btw’. En vandaag komt de Volkskrant met ‘Denksport is volgens EU-Hof geen sport en dus moeten bridge-, schaak- en damclubs voortaan btw betalen’; dat staat niet op de satirische achterpagina ‘Dag in dag uit’, maar op de economiepagina’s. Het artikel opent met:

Het spelen van een potje schaak bij de plaatselijke vereniging wordt mogelijk duurder. Nederlandse denksportverenigingen moeten voortaan btw gaan betalen omdat de overheid denksporten niet langer aanmerkt als een sport. Sportverenigingen zijn vrijgesteld van btw, maar dat geldt nu dus niet meer voor bridge-, dam- en schaakclubs.

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel schrijft dat in zijn antwoord op Kamervragen van VVD en CDA, die gesteld werden naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Dit hof oordeelde in oktober 2017 dat bridge ‘een te verwaarlozen lichamelijke component’ heeft en daarom niet (meer) als een sport beschouwd moet worden.

Tja, de vraag of iets – bijvoorbeeld bridge – nu wel of niet als sport mag gelden, scoort altijd hoog op de lijst van meest oeverloze discussies. Wel stelt de Nederlandstalige Wikipedia in zijn lemma ‘Sport’:

Een sport kan omschreven worden als een fysieke krachtmeting (bijvoorbeeld zwemmen), fysiek spel (bijvoorbeeld voetbal) of denkspel (bijvoorbeeld schaken) dat op reglementaire wijze in competitieverband of recreatief gespeeld kan worden.

Gelukkig gaat staatssecretaris Snel na ook aandringen van Kamerleden nog wel bezien of denksporten onder een andere btw-vrijstelling kunnen vallen. Want: ‘Volgens de politici is het beoefenen van een denksport bij de plaatselijke club juist goed voor de geest en kan het vereenzaming tegengaan.’

En soms is de werkelijkheid vreemder dan de malste aprilgrap.