Brink-Drijver in finale Spingold

Las Vegas, Nevada (USA), 28 juli 2019. Sjoert Brink en Bas Drijver zitten in de finale van de Spingold op de Noord-Amerikaanse bridgekampioenschappen (NABC) in Las Vegas, Nevada, Verenigde Staten (zie ook ons artikel van 18 juli). Hun team ‘Blass’ bestaat verder uit de Polen Jacek Kalita, Michal Nowosadzki en Jacek Pszczoła. Zij wonnen de halve finale met 108–88 imps van het Amerikaanse team ‘Spector’. Vandaag (vannacht onze tijd) nemen zij het op tegen team ‘Zimmermann’ met Pjotr Gawrys, Tor Helness, Michal Klukowski, Krzysztof Martens, Franck Multon en Pierre Zimmermann; ook hier drie Polen in het team. De finale begint om 20:00 uur onze tijd en zal te volgen zijn op Bridge Base Online.

Jezus redt

Vroeg in de halve finale gisteren kwam dit spel:

Tja, hoe bied je een 6-6? Noord doet het eerst rustig aan met slechts 2, maar is daarna niet meer stil te krijgen en meent uiteindelijk tegen 6♠ te moeten ‘redden’ met 7, dat vier down gaat voor 800. Dat lijkt misschien goedkoop tegen 1430, maar zie:

Na het slimme bod van 6 door Jacek ‘Pepsi’ Pszczoła – een bekende truc, maar je moet er aan tafel wél om denken – heeft zuid geen moeite de downstart van ruiten te vinden. Overigens zou daartoe zonder dat 6-bod een Lightner-doublet op 6♠, dat om een ‘ongebruikelijke’ start vraagt, waarschijnlijk ook volstaan. Dat is 14 imps voor team ‘Blass’.

De school die vindt dat je ‘bij twijfel’ (en dus meestal) niet moet uitnemen, want je weet nooit of hun contract maakt, vat zijn opvatting vaak samen als ‘Jezus redt’.