Bridgerubriek Gielkens gesneuveld


Heerlen, 24 december
2017. Na ruim 40 jaar heeft de wekelijkse bridgekolom van Wiel Gielkens in De Limburger (en eerder ook in het Limburgs Dagblad) het veld moeten ruimen. De krant geeft de voorkeur aan een life style column en treedt met het stopzetten van de bridgerubriek in de voetsporen van andere dagbladen, zoals NRC-HANDELSBLAD, Trouw, Het Utrechts Nieuwsblad en het Dagblad van het Noorden. Gielkens is er niet blij mee, maar toont begrip voor de beslissing van zijn krant: “Niets is eeuwig in het leven. Dus heb ik het te accepteren dat de krant nieuwe wegen wil inslaan.”
Afgelopen maandag was het de laatste keer dat een stuk van de inmiddels 84-jarige Gielkens verscheen. Wiel Gielkens is een van de bekendste bridgeprominenten uit het Limburgse. Wekelijks keken veel bridgers uit het district reikhalzend uit naar zijn vaak originele en zorgvuldig geconstrueerde bijdragen. Het district Zuid-Limburg is voornemens actie te ondernemen die zal moeten leiden tot het behoud van de rubriek van Gielkens. Er verschenen al ingezonden brieven in De Limburger. Deze reactie, van Marina Witvliet uit Maastricht, is veelzeggend:
“Het leven is vergankelijk. Alleen de bridgerubriek van Wiel Gielkens  had eeuwigheidswaarde, voor mij en ook  voor veel  bridgers  in Zuid-Limburg. Nooit meer zijn verrassende, leerzame en grappige  bridgeverhalen te lezen is  een verschraling  van de krant en een  slechte beslissing. Maandagmorgen zal nooit meer hetzelfde zijn.”