Boeddha brengt monsterscore

Utrecht, 8 januari 2018. De bridgewereld raakt niet uitgepraat over de monsterscore van +125 imps waarmee Rob Lindeman & Ruud von Seida de derde voorronde van het Witte Huis Topcircuit wonnen. Beide spelers zijn in de ban van het boeddhisme, een levensbeschouwelijke stroming, volgens de overlevering gesticht door spiritueel leider Siddhartha Gautama ‘Boeddha’ rond 400 BCE in India. De boeddhistische geschriften zijn gesteld in het Sanskriet, een oude Indo-Europese (dus in de verte aan het Nederlands verwante) taal uit Noord-India. De naam ‘Boeddha’ is verwant aan Nederlands ‘bieden’ (beide van een wortel *bheudh) en betekent iets als ‘de verlichte’.

Gevraagd naar een spel waarop het gedachtegoed van De Verlichte hen inspireerde tot een winnende actie noemt Von Seida het volgende uit de ochtendzitting en schrijft:

Ik heb zelf nog wel een stijl om ook met goede handen te preëmpten en Rob weet ook wanneer. Dus ik opende met de noordhand 4 en Rob bood direct 6, wat natuurlijk koud was. Meer dan de helft miste dit slem. Kwetsbaar voor +10 imps.