Bakker-Coppens winnen Topcircuit

Amsterdam, 3 maart 2019. Kees Bakker & Pim Coppens hebben het Witte Huis Topcircuit 2019 gewonnen. In de gisteren en vandaag gespeelde finale in het Witte Huis te Amsterdam scoorden zij +165 imps, genoeg om iedereen ruim voor te blijven en de eerste prijs van € 5000 te winnen. De tweede prijs was voor Berend van den Bos & Joris van Lankveld met +120 imps, de derde voor Tom van Overbeeke & Tim Verbeek  met +117. In de finale speelden de zestien hoogst geëindigde paren van de voorronden (op een verhinderd paar na).

Het volgende opmerkelijke spel bracht de winnaars veel punten:

In de vaderlandse top heeft preëmptief bieden een hoge vlucht genomen, getuige bijvoorbeeld deze kwetsbare 3♠ van Verbeek. Van Lankveld besluit niet zijn vierkaart harten aan te geven door negatief te doubleren, maar biedt 3SA volgens de ‘regel van nu of nooit’. Als immers partner geen vierkaart harten heeft, zal het wel 3SA moeten worden, maar zal partner waarschijnlijk niet de stopper hebben om dat te bieden. Evenals twee andere paren in 3SA maakt hij snel twaalf slagen wanneer K goed blijkt te zitten.

Het merkwaardige openingsbod van 1SA door Gerbrand Hop blijkt volgens zijn systeemkaart gewoon ‘(14)15–17’, zonder verdere toevoeging en met de checkbox voor ‘kunstmatig’ niet aangevinkt. Ooit was een 1SA-opening in principe een 4333-verdeling (en 16–18 punten) en was 4432 hooguit ‘weleens goed’. Tegenwoordig kijkt geen goede speler meer op van 1SA met een vijfkaart hoog, een zeskaart laag, een 5422 of een singleton tophonneur. Hier betoont Hop zich waarlijk in de frontlinie van deze langjarige ontwikkeling. Het leidt uiteindelijk tot dezelfde 3SA als aan twee andere tafels, alleen te spelen in de noordhand.

Hop pakt de uitkomst van ♠Q met de heer. Hij verlaat zich niet meteen op de ruitensnit, maar speelt eerst viermaal harten. Oost gooit twee ruiten en een schoppen af en bewaart ‘zorgvuldig’ al zijn klaveren; hij weet immers niet van de bijzondere verdeling van noord, die best ♣Qx had kunnen hebben. Hop begint nu aan de ruiten, speelt een kleintje op – en legt het aas! Waarschijnlijk zal hij door het afgooien van een schoppen plus misschien het bieden overtuigd zijn geraakt dat oost K ‘moet’ hebben. Aldus gaat hij echter als enige in de zaal down in de manche (ook driemaal 5 en eenmaal 4 is gemaakt). Het levert Bakker en Coppens 12 imps op.