Algemene Anatolische averij

Opatija, 25 juni 2014. Op het Europees Kampioenschap voor landenteams blijft het Nederlands damesteam onze beste hoop op een mooi resultaat voor Oranje. Gisterochtend verloor het team in een bewogen wedstrijd met 7,71 uit 20 winstpunten van het altijd lastige Turkije, daarna had het een bye, goed voor 12 punten, en ‘s avond won het van Roemenië met 13,52. Het damesteam staat nu tweede achter Italië. Het open team blijft stroef draaien. Het won gisteren van Wales met 13,28 en van Roemenië met 12,55, maar verloor tussendoor met slechts 2,03 van Letland. Totaal 27,86 winstpunten uit drie wedstrijden tegen op papier geen topfavorieten mag teleurstellend heten. Het team staat nu elfde, niet eens een kwalificatieplaats voor de eindronde. Daarop staan de senioren nét wel: negende, de laatste finaleplaats, na 12,29 tegen Bulgarije, 11,76 tegen Frankrijk en 7,45 tegen Hongarije.

De eerder aangekondigde rustdag vandaag voor open en dames is verplaatst naar morgen (donderdag). Vandaag speelt het open team tegen Servië, Italië en Bulgarije, de vrouwen tegen Noorwegen, Duitsland en Griekenland. De senioren spelen de laatste drie ronden van hun swiss en dus is hun indeling niet van tevoren bekend.

Dames Nederland–Turkije

De wedstrijd lijkt voorspoedig te beginnen als op spel 2 Hatice Ozgur & Filiz Uygan tegen Marion Michielsen & Meike Wortel op onverklaarbare wijze eindigen in 1SA een down in plaats van in hun 5‑4‑fit harten, waar de meeste tafels 4 bieden en op een gunstig zitsel maken, Carla Arnolds & Wietske van Zwol ‘slechts’ 3 voor +140: toch de eerste 5 imps binnen. Dat worden er het spel erop nog veel meer:

Wat 5SA moge betekenen blijft onduidelijk, het is niet eens gealerteerd; misschien is het iets als pick‑a‑slam. Al zal het niet om te spelen zijn bedoeld, 5SA is tevens het laatst maakbare contract, maar de Turkse dames gaan volledig overboord en eindigen als enigen van het toernooi in groot slem, dat drie down gaat. Merk trouwens op hoe moeilijk de ‘overdreven’ hoge preëmpt van 4, niet kwetsbaar tegen kwetsbaar met gepaste partner, het de tegenpartij maakt en hoeveel gemakkelijker zij het zouden hebben na het ‘normale’ 3. Aan de andere tafel blijven Carla en Wietske als een van de weinige paren uit slem en eindigen in 4SA + 1: 14 imps voor Oranje. Even lijkt het misschien het begin van een pletpartij als tegen Polen, maar de imps gaan snel weer de verkeerde kant op:

Is de noordhand te beschouwen als een ‘mooie’ 19 punten en daarom op te waarderen? Wortel vindt blijkbaar van wel. De milde slempoging van Michielsen is begrijpelijk, maar daarna gaan ditmaal de oranje dames overboord. Als er één contract is waarin je als bridger nooit wilt eindigen, dan is het 5SA. Ook als de klaveren rond zitten, hangt 5SA na schoppenstart af van 3‑3 harten (niet Jx). Bij het actuele zitsel gaat 5SA drie down en tegen 5♣ contract aan de andere tafel gaan er nu 14 imps richting de Turksen. Ten slotte nog een opmerkelijk spel:

In de andere kamer mogen Carla en Wietske merkwaardigerwijs 2♠ spelen voor een overslag, waar NZ koud zijn voor 3SA of 5♣, dat aan de meeste tafels ook wordt geboden. Bij Marion en Meike ontspoort het bieden enigszins. Noord slaagt er niet in duidelijk te maken dat ze behalve mooie ruiten ook prachtige steun heeft voor klaveren in geval die van zuid echt zijn. En op 3SA durft ze blijkbaar niet te passen. 5 lijkt gedoemd, maar krijgt kansen als oost uitkomt met ♠3 in plaats van harten (met dichte kaarten misschien niet verwijtbaar). Het lijkt nu een eitje: na ♠A eerst A als coup de sonde tegen Q sec, dan oversteken naar ♣A – de heer zal toch wel fout zitten – op ♠K de harten wegwerken en snijden op Q als wapen tegen Q1064. Zelfs bij Q5 erachter is het dan nog gemaakt. Deze speelwijze is alleen fout als oost een renonce klaveren heeft, een kleinere kans dan een lage singleton ruiten (a priori 4,78% tegen 8,48%). Noord slaat echter AK en daarmee is het lot van het contract bezegeld. Een merkwaardige 1 imp winst tegen die +140, maar dat hadden 12 imps kunnen zijn. Dan winnen we de wedstrijd met 3 imps voor 10,91 winstpunten, nu verliezen we met 31–39 imps voor 7,71. De Turkse spelers en speelsters hebben in alle drie de afdelingen van Oranje gewonnen. ‘Helaas’ blijkt in het Turks ne yazık ki (in ‘pindakaas’ hadden we ditmaal niet zo’n trek).