Afscheid bridgerubriek Volkskrant

Amsterdam, 25 februari 2018. In de Volkskrant van dit weekend staat een ‘bedroefde’ laatste aflevering van de wekelijkse bridgerubriek van Kees Tammens: zijn 1152ste sinds 1996, schrijft hij. Dat aantal wordt overigens nog overtroffen door de eveneens verdwijnende damrubriek van Ton Sijbrands, die stelt dit in bijna 42 jaar 2180 keer te hebben verzorgd. Het verdwijnen van deze denksportrubrieken was al eerder aangekondigd door de hoofdredacteur en nog eerder was het al uitgelekt (zie ook ons artikel van 17 januari). De schaakrubriek krijgt een ‘doorstart’ in gewijzigde vorm op de sportpagina’s.

In de krant besteedt Jean-Pierre Geelen, de ombudsman van de Volkskrant, aandacht aan het afschaffen van de twee denksportrubrieken: ‘Van het bord geveegd’ heet zijn wekelijkse bijna paginagrote rubriek ditmaal. Geelen, zelf enthousiast schaker, toont – zo te lezen met enige moeite – begrip voor de opstelling van de leiding van de krant: “met het WK Bridge vult de NOS geen avonden televisie” en “Eerder sneuvelden onder meer de postzegelrubriek en het biljartnieuws”. Hij kan zich echter ook inleven in de gevoelens van de denksporters en hij fileert argumenten voor het afschaffen van de rubrieken: “Wanneer enkel leescijfers regeerden, zou vermoedelijk een heel andere krant ontstaan”.

Waar Geelen niet op ingaat is het grote aantal georganiseerde bridgers: 117.000 in 1050 verenigingen (NBB), waarmee bridge ongeveer de tiende sport van Nederland is, tegen bijvoorbeeld 22.000 schakers in 435 verenigingen (Schaakbond). Ook de internationale resultaten van Nederland mogen er zijn: twee Bermuda Bowls (1993 en 2011) en diverse andere recente wereldtitels. “Wat blijft is de weemoed. En een stapel vergeelde knipselmapjes”, aldus besluit Geelen.