ACBL moderniseert telefoonbeleid

Reno, Nevada (USA), 18 maart 2022. De American Contract Bridge League (ACBL) komt met een meer eigentijds beleid ten aanzien van mobiele telefoons bij bridgewedstrijden. Dat staat in het Daily Bulletin van vandaag bij de Noord-Amerikaanse bridgekampioenschappen in Reno, Nevada (zie ook ons artikel van 9 maart). Tot voor kort luidden de Amerikaanse regels: neem geen telefoon mee de speelzaal in; als je dat toch doet, zet hem dan uit; en als hij toch aan staat, dan stil en in vliegtuigmodus. Een telefoon werd vooral gezien als een manier om vals te spelen, namelijk door informatie over gespeelde spellen door te geven aan bevriende spelers. Men is er echter achter gekomen dat valsspelen met telefoons extreem zeldzaam is, zó zeldzaam dat in een jaar of twintig geen enkel geval het Amerikaanse meldpunt vals spel heeft bereikt, ondanks de toegenomen aantallen gevallen van vals spel de laatste jaren.

Daarentegen is het heden ten dage normaal dat iedereen altijd een telefoon bij zich heeft die aan staat en wifi of 5G ontvangt. En het is gangbaar, als je even wat tijd hebt, bijvoorbeeld als je vroeg klaar bent met een ronde, op je telefoon te gaan kijken op nieuws of sociale media. Juist nu mensen elkaar twee jaar nauwelijks in levenden lijve hebben gezien, willen ze foto’s van hun katten of kleinkinderen laten zien. Saillant is voorts dat je in Reno voor toegang tot de speelzalen moet aantonen dat je gevaccineerd bent, en wel door tonen van een QR‑code – op je telefoon.

De nieuwe ACBL-regel, die per onmiddellijk ingaat, luidt: je telefoon moet op stil staan, en je mag hem niet gebruiken met kaarten op tafel. Dat is alles.

De Nederlandse regelgeving over mobiele telefoons staat in het Wedstrijdreglement, artikel 13, en is nog van de klassieke, strenge soort: “Het gedurende de speelperiode zichtbaar bij zich dragen van mobiele telefoons of andere (draagbare) telecommunicatieapparaten, zelfs als ze zijn uitgeschakeld, is niet toegestaan.” IMP is benieuwd wanneer de NBB hierin de anders vaak conservatieve ACBL gaat volgen.