
Nederland-Frankrijk
De successen van het open team zijn bekend. Europees en wereldkampioen en present op het podium bij veel sterke toernooien. Negende in Marrakesh, tiende in Herning en negende in Buenos Aires zijn dan niet de resultaten die we de laatste jaren gewend waren.
Met de komst van Louk Verhees als nieuwe coach wordt er gewerkt aan nieuw elan en afgelopen weekend moesten de spelers aan de bak in een driedaagse interland tegen Frankrijk. Het motto van Hans Kreijns wordt gevolgd. Rusten? Wel nee joh, spelen moeten ze, tot ze erbij neervallen. 128 Spellen waren het.
En dan niet van die 1SA en allen passen met zeven van boven spellen. Het begint met al een knal. Bauke Muller heeft –
V 10 8 5 4 3 2
A H 7 6 4 3
– en hoort junior De Wijs openen met 2
(echt). Rechts biedt 4
en Muller begint maar eens met 5
. Links steunt zijn partner en dat doet Simon (6
) ook. Rechts gaat naar 6
en je mag weer met je 7-6.
Iedereen weet al sinds de lagere school dat je met een 7-6 zelf moet spelen. Maar je weet ook dat je meestal down gaat. Partner heeft beide hartenplaten nodig en een nuttige ruitenholding. Muller laat de beslissing aan zijn partner die 6 doubleert. Met meer punten dan de buren en alle kleuren onder controle neem je aan dat je een paar honderd punten kunt bijschrijven.
Dat lukt helaas niet. Zij hebben A sec en iemand heeft nul ruitens. In klaveren is hun bezit zo dat ze er maar een slag in verliezen en met een 8-5 fit in troef maak je precies een slag voor een droevige -1210.
Het wildwest spel komt een paar keer voor, Bob Drijver en Ricco van Prooijen in actie op het volgende spel:
O/Allen
W
N
O
Z
B 9
B 8 7 5 3 2
B 6 5 3
10
A H 7
A 10 9 4
H 9 7 2
B 2
V 10
H V
A V 10 8 4
A 9 7 6
8 6 5 4 3 2
6
–
H V 8 5 4 3
Aan de ene tafel een komisch biedverloop na de 1 opening in oost en een 1
bijbod van west. Na 1SA van noord biedt zuid 2
om na twee passen en een doublet van oost ook zijn klaveren te bieden. Na 3
van west en opnieuw twee passen volgt 4
en iedereen is stil.
Bob aan de andere tafel is niet stil te krijgen en volgt meteen 3 na de 1
opening. Het bod toont de zwarte kleuren. Ricco van Prooijen antwoordt 4
en Drijver zwaait af met 4
. Ik heb het bieden niet gecheckt, maar vermoed dat west’s 4SA vervolg Optional Blackwood is. Nadat Bob niet thuis geeft, volgt een tweede poging met 5
.
Oost doubleert dat bod maar NZ komen via 5 in zuid in 6
terecht. Met de troeven rond en één klaverenaftroever in de dummy mag je daar de hoed voor afnemen. Zeker nu oost partner geholpen heeft met de uitkomst.
Met ruiten uit is het spel over. Maar west bedacht dat NZ niet gek geworden zijn geworden. Dat het contract met twee ruitenslagen down is, is zeer onwaarschijnlijk. West hoopt op een zwart aas bij partner en begint met klaveren.
Hij treft het. Na A en klaveren verdwijnen de kaarten al in het board. In de tweede wedstrijd, er zijn vier tafels, eindigt niemand hoger dan de manche. Onrecht!
Af en toe was er mooi spel:
W/Allen
W
N
O
Z
A 8 5 2
H 9 8 7 4
9
V 5 4
6 4 3
V 10 2
7 4
A B 10 9 7
H
B 5 3
B 10 8 6 5 3
6 3 2
V B 10 9 7
A 6
A H V 2
H 8
Na de 2 opening van west doubleert Van Prooijen in de uitpas. Drijver biedt 2SA en steunt zijn maat als er 3
komt. Tegen 4
begint west met
9 en komt oost in de tweede ronde met
H aan slag.
Ik heb vervolgens de hond uitgelaten en de aardappels geschild en toen ik terugkwam bij de computer speelde oost B na. De leider dekt en west troeft af. Of west meende dat hij door de denkpauze in oost niets anders kon naspelen dan harten, weet ik niet, maar het kostte wel het contract.
Ricco legt de vrouw en duwt A eruit. Het schoppenvervolg neemt hij en als oost twee klaveren wegdoet en west meent dat hij de harten moet bewaren en ook een klaveren opruimt, is de rest eenvoudig voor Van Prooijen. NL +620
Aan de andere tafel treffen we Bart Nab (oost) en Tim Verbeek voor Nederland en ook zij spelen 4 tegen. Na ruiten voor zuid, troef voor Nab en
B na (geen idee hoe snel) troeft Verbeek ook, maar speelt klaveren na.
De leider wint in de hand met H en speelt weer troef. Verbeek pakt de slag met
A en speelt goed nog een rondje klaveren. Zuid snijdt niet, dat baat overigens niet en is meteen down. NL +200 en 13 imps.
Het zag er lang naar uit dat de Fransen de interland zouden winnen. Op het eind gaf de conditie echter de doorslag en de NBB-site meldt juichend dat we nipt gewonnen hebben. Of we daar ook tevreden mee moeten zijn?
Naschrift redactie:
Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.