Speelfiguur: verplichte falsecard

Speelfiguur: verplichte falsecard

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
rosalind_hengeveld
Speelfiguur: verplichte falsecard

Aangedragen door Marcel Winkel

Dit probleem is voor de verandering een speelfiguur met de vraag die elke leider zich zo vaak stelt: snijden of slaan?

Je bent in de hand en speelt een kleintje naar de boer, die houdt. Op het aas bekent west (een topspeler) met de vrouw en oost weer met een kleintje. Op de vier van dummy bekent oost nogmaals klein. Je hebt verder geen enkele informatie.

Wat doe je? Sla je de heer of snijd je over de tien? Welke speelwijze heeft de grootste kans? Je hoeft de kansen niet uit te rekenen, maar het mag wel, natuurlijk!

Betrek je hier ook bij dat je van oost een kaart meer hebt gezien en dus west meer vacante plaatsen heeft?

janvancleeff

staat deze niet gewoon in de Encyclopedia of Bridge?

rosalind_hengeveld

Ja, de speelfiguur staat in The Official Encyclopedia of Bridge (vierde editie, 1984) onder het lemma ‘Suit Combinations’ als nummer 79. Voor zowel vier slagen als zoveel mogelijk slagen – niet altijd hetzelfde – luidt het advies snijden met de boer, daarna aas en heer slaan; alleen tegen een tegenstander die niet zou falsecarden van Q10x, snijden met de negen, staat er tussen haakjes bij.

Marion

Er van uitgaande dat de tegenstanders altijd de vrouw gooien van VTx, is dit volgens mij hetzelfde als bijvoorbeeld AHVT tegenover xxx. 

En een specifiek 33 zitsel is een grotere kans dan een specifiek 4-2 zitsel, dus inderdaad is slaan de beste kans. 

Bob van de Velde

Kan deze situatie niet worden beschouwd als een atypische toepassing van restricted choice ? Voor West zijn met de gespeelde B en A in de dummy de V en de 10 gelijkwaardige kaarten, alsof het V B of B 10 zijn. Alleen als de leider de Westspeler aanziet voor iemand die dat niet zo gauw in de gaten heeft en dus op het A 'gewoon' van V 10 de laagste zal hebben bijgespeeld, zou slaan de voorkeur hebben, en anders toch snijden.

Marion

Het is alleen restricted choice als iemand in de helft van de tijd de vrouw of de tien zou gooien. In dit geval gooit elke hoofdklasser+ de vrouw dus die vlieger gaat niet op.

Go to top