Gemengde controles bieden

Gemengde controles bieden

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
Jastro35
Gemengde controles bieden

Op pagina 17 van IMP oktober/november 2014 staat:

We spelen gemengde controles, dus een aas, heer, singleton of renonce is geschikt als controle. Dit geldt voor het 4-niveau (of 3♠ als harten troef is).

Volgens een artikel in IMP december 1996:

Het cueën van eerste en tweede controles in korte en lange kleuren (dus aas, heer, renonce of singleton door elkaar, zoals in Nederland gebruikelijk) is géén goede slemtechniek.

Reacties?

rosalind_hengeveld

Tja, tijden veranderen. Ik heb ook nog bridgeboeken uit de jaren zeventig en ouder waarin cue‑bids worden aanbevolen die primair een eerste controle (aas of renonce) tonen. En vierkaart hoog, sterke twee-openingen, azenvragen met slechts vier azen, en vrijwel alle doubletten straf. (‘Dat waren nog eens tijden! Weet je nog wel, oudje?’)

Tegenwoordig dienen cue‑bids vooral om na te gaan of we niet de eerste twee slagen in een zijkleur missen. En om een bepaalde mate van sleminteresse te tonen. Dat gaat onder vier in de troefkleur het soepelst met gemengde controles, vindt de huidige wereldtop en de rest van de bridgewereld. Die nu ook vijfkaart hoog, zwakke twee-openingen, Roman KeyCard Blackwood en de meeste doubletten negatief speelt.

PaulBvD

For the times, they are achanging...  Mijn eerste bridgeboek: Prisma Bridgeboek I. Biedtechnisch hopeloos verouderd. Wat af- en tegenspel betreft nog steeds van waarde!

janvancleeff

Beste Jastro...kan je ajb even aangeven op welk artikel je precies doelt uit 1996. Ook toen al immers was het bieden van gemengde controles algemeen aanvaard als goede techniek. Maar ja, met een eigenwijs blad als IMP weet je het nooti :)

Jastro35

Sorry Jan maar ik heb alleen nog maar de aantekening dat dit werd  beweerd in IMP december 1996. Ik heb het blad niet meer in mijn bezit. Misschien iemand anders ??

rosalind_hengeveld

Ik heb ook de IMP van december 1996 niet meer, noch enig artikel eruit. Echter, in de IMP van maart 1996 stond een artikel – dat ik wel heb bewaard – van Fred Gitelman over cue‑bids in combinatie met de ‘serieuze 3SA’. Daarin gaat het al duidelijk over gemengde controles:

een controlebod in een ongeboden kleur toont een eerste of tweede controle (aas, heer, singleton of renonce)

Go to top