Biedprobleem (WTB): good, bad of good-bad?

Biedprobleem (WTB): good, bad of good-bad?

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
rosalind_hengeveld
Biedprobleem (WTB): good, bad of good-bad?

Aangedragen door Jan van Cleeff

Dit spel kwam voor op de bied-app uBid. Aldus missen OW een goede 3, maar ze horen niet in 4. We presenteren het weer als biedprobleem volgens het formaat ‘wie treft blaam?’ (WTB).

laaremr

Wetende dat NZ minstens 9 schoppens samen hebben is het niet verstandig ze 2 schoppen te laten spelen met een 6 loserhand en een gezonde zeskaart harten. Oost moet dus bieden: 2SA (de "bad" variant zou ik doen).

West treft geen blaam; de minors zijn te slecht voor 2SA en voor dubbel heeft ie niet voldoende kracht (met ru Heer ipv een kleintje zou het een dubbel waard zijn). 0-100 dus.

janvancleeff

Marco, bedoel je dat oost had kunnen weten dat NZ minstens 9 schoppens hebben? West kan het niet weten toch?

laaremr

Ja Jan, oost met zijn singleton schoppen.

rosalind_hengeveld

Er zijn twee soorten handen waarmee oost 3 zou willen bieden:

  1. als oost de deelscore wil betwisten, zoals met de gegeven hand;
  2. als oost wil inviteren voor 4, met een wat sterkere hand.

Met beide soorten handen 3 bieden plaatst west voor een blinde gok. De bekende oplossing is de conventie die bekend staat als good‑bad. Daarin is 3 manche-inviterend (maar niet forcing); hetzelfde geldt voor 3♣/. Met een hand waarmee oost de deelscore wil betwisten maar zijn partner niet naar de manche wil jagen (tenzij die aanzienlijke overwaarde heeft), biedt oost 2SA, daarmee aangevend een niet-inviterend kleurbod in (hier) een van de drie kleuren ♣//. West biedt daarop 3♣, als hij dat wil spelen tegenover een vrij zwakke 5‑5 in klaveren en harten. Met de huidige hand corrigeert oost naar 3.

Als je good-bad speelt is het een van de vaakst voorkomende conventies. Wel is het zaak goed af te spreken wanneer zij precies geldt. 2SA is in het algemeen good-bad, als:

  • de bieding al op 2, 2 of 2♠ was, en
  • 2SA vrijwillig is, dus de tegenstander direct vóór de 2SA-bieder heeft geboden.

2SA is geen good-bad:

  • als de tegenstander direct vóór de 2SA-bieder heeft gepast;
  • als het de eerste biedactie van ons paar is;
  • als wij al een goede, gewoonlijk achtkaarts fit hadden aangegeven (dan is drie in onze kleur competitief);
  • als de 2SA-bieder niet zwak of niet inviterend zou kunnen zijn gezien het voorafgaande bieden;
  • als de tegenpartij ons voor straf heeft gedoubleerd;
  • en eventueel in nog enkele gevallen.
Marcelo

Ik had de hand op de app ook en deed 3har (bad). Als ik 'good' zou zijn, dan beginnen wij met 2SA.  Met sterke handen heb je later nog een dubbel als ze lastig zijn in het bieden. Dat heb je niet als je met een zwakke hand niet direct kunt bieden.  De conventie heet Good-Bad 2SA en niet Bad-Good (!) dus makkelijk te onthouden....'Worst first' etc...:-)

PaulBvD

Als simpele HTK-bridger: 100% oost. Zijn hand is toch veel meer waard!? Zo'n mooie zeskaart mag best nog een keer herboden worden! Wat is er trouwens met Ronald Brantsma's Winning Trick Count gebeurd?

Go to top