Biedprobleem: gemengde gevoelens

Biedprobleem: gemengde gevoelens

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
rosalind_hengeveld
Biedprobleem: gemengde gevoelens

aangedragen door Marco ter Laare

Je speelt een toernooi voor gemengde paren op een festival in het buitenland. De eerste zitting heb je, zoals dat in bridgebargoens heet, redelijk gescoord (lees: bijna zeventig procent). In de tweede en laatste zitting de volgende dag, als het voor je gevoel niet zo goed gaat als gisteren, krijg je deze beslissing:

Wat doe je?

Zie nu de post mortem.

Jan Willem van Nunen

pas, met deze kwetsbaarheid! 

jan_van_cleeff

Pas. Doublet (take-out) is mij te link. Zelfs een aas bij partner is nog steeds onvoldoende om 4H down te spelen. Vier schoppen is alleen maar goed met een vijfkaart of langer bij partner. Had-ie misschien al gevolgd. Met een vierkaart bij hem/haar is het erg gevaarlijk. Het zit zo maar erg slecht.

Cor Lof

Met Eau de Cologne kleun ik er in. Vol vertrouwen 5:D.

 

rosalind_hengeveld

Post mortem

Commentaar en analyse van Marco ter Laare:

Durf je nu nog 4♠ te bieden? Als je dat doet, word je gedoubleerd en mag je dat spelen. Na ♣A start en met de schoppen 3‑2 is 4♠ onverliesbaar voor +790 en nagenoeg een zaaltop. Het spel lag als volgt:

Het “met de schoppen 3‑2” van Marco is wel relevant en het punt van Jan van Cleeff, “Het zit zo maar erg slecht”, is valide. Als de schoppen 4‑1 zitten, moet zuid de tweede harten of klaveren troeven, wil hij de kans nemen 4♠ te maken. De tegenstander met ♠A vierde neemt troefaas dan pas de derde keer, speelt weer harten of klaveren, de dummy wordt troefkort – de leider was het al – en 4♠ gaat een stuk of vier down, ongetwijfeld gedoubleerd. Wel is het paren, twee down of vier down zal weinig uitmaken, en de schoppen zitten eerder 3‑2 dan 4‑1, zeker op dit bieden.

Wat Marco niet noemt (misschien omdat hij het vanzelfsprekend vindt): met minder dan een vierkaart schoppen mee moet partner wél corrigeren naar 5, zelfs met een driekaart schoppen en kortere ruiten. In de 4‑3‑fit dreigt de leider namelijk snel troefkort te worden (veel waarschijnlijker dan met een 4–4–fit). Met een partner die je daar niet voor kunt vertrouwen, kun je beter 5 bieden, één down, altijd nog goed tegen 4 gemaakt. Kan zuid geen vijfkaart schoppen hebben? Nee, dan zou hij op 2 meteen 4 hebben geboden als wereldconventie: minstens vijf ruiten en vijf schoppen.

De moraal

Laat tegenover een lange kleur plus een vierkaart geen 4‑3‑fit spelen.

Go to top