Bieden of niet?

Bieden of niet?

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
NorbertW
Bieden of niet?
O/-      S 10
           H B10
           R A643
           K A107652
S V964                S AHB8752
H V9875             H AH4
R 2                      R 5
K H84                 K VB
             S 3
             H 632
             R HVB10987
             K 93
 
Oost        Zuid        West        Noord
1Kla*      3Rui**    X***      3Har
3Sch        pas          4Sch       X
XX          pas          pas          ....... ?
 
* Precisie, 16+
** Gealerteerd, uitgelegd als hoge kleuren
*** Waarden
 
Geen schermen.
 
Twee vragen:
1) Zonder enig andere onregelmatigheden (zoals lange denkpauzes), is het Noord toegestaan zijn mening nu te herzien en te vluchten naar 5Rui?
2) Aan tafel dacht Noord bijzonder lang na, waarna Zuid in de war raakte en meende aan bod te zijn. Hij greep in de biedbak (duidelijk zichtbaar voor iedereen) naar 5Rui, maar werd snel gecorrigeerd door de anderen. Noord bood vervolgens 5Rui.
 
De arbiter werd ontboden, en de spelers werd verzocht door te spelen. Oost bood 5Har, West paste. 5Har werd met een overslag gemaakt aangezien Zuid, na de Rui H start, niet naar klaver switchte.
 
OW roepen de arbiter en vragen om een oordeel: kan dat 5Rui bod van Noord, met de ongeoorloofde informatie van Zuid, door de beugel?
 
Noord's verdediging is dat hij nooit 4SchXX zal laten spelen en dat hij alleen maar zat te denken wat te bieden, 4NT, 5Kla of 5Rui.
 
Uw mening?
rosalind_hengeveld

Naar mijn mening kan noord zijn 5 niet door de beugel. Als noord 3 van zuid alerteert en uitlegt als ‘hoge kleuren’ – hoogst ongebruikelijke betekenis trouwens – en vervolgens consequent 4♠ doubleert, waar haalt hij dan ineens 5 vandaan? Het enig aannemelijke antwoord lijkt mij: uit ongeoorloofde informatie.

Noords verdediging dat hij ‘nooit 4 geredoubleerd zal laten spelen’ (maar hetzelfde contract blijkbaar wel gedoubleerd wilde tegenspelen) behelst een té ongebruikelijke toepassing van de Stripe-tailed Ape Double en is volstrekt onaannemelijk.

janvancleeff

Eens met Rosalind; ook dat gebeurt wel eens :)

johnvdm

1) ja mag, zonder OI mag je bieden wat je wil

2) zie reactie van Rosalind

Go to top