Afspeelprobleem: zoek de renonce

Afspeelprobleem: zoek de renonce

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
Ara
Afspeelprobleem: zoek de renonce

Handje uit de open paren van Biarritz 2014. Je zit in 7 met:

Ja, west heeft twee keer lang nagedacht en knalt dan, kwetsbaar tegen niet, 5. Partner, die na 2♣ gewoon 4 moet bieden, doet vierde kleur en daarna een slempoging. Dat was makkelijk inkoppen, dacht ik. Dummy viel een aasje tegen. West zal wel een renonce hebben, maar welke: in schoppen, harten of klaveren? Dus: hoe speel je de troeven?

Mocht je dit probleem herkennen, wees dan zo goed niets te verklappen.

rosalind_hengeveld

Om te beginnen is 7 veel te hoog. In een gemengd veld, zoals een grote open paren altijd is, zal 6 ongetwijfeld al goed scoren, zelfs als er zeven in zit.

Voorts bestrijd ik dat 5 een slempoging zou zijn. Noord wil dat gewoon liever spelen dan 5 tegenspelen. Met een slempoging zou noord op 5 passen – forcing, want NZ hebben al mancheforcing geboden – en als zuid dan zou doubleren (op een andere kaart) alsnog 5 bieden, een biedtruc bekend als pass‑and‑pull.

Ten slotte denk ik niet dat west een renonce harten heeft. Daarmee had hij waarschijnlijk meteen op 1 al iets als 3 geboden. Met een renonce klaveren had hij op 2♣ wel 2 of alsnog 3 geboden. Als west überhaupt een renonce heeft (wat beslist niet zeker is), dan zit die waarschijnlijk in schoppen, denk ik. Ik begin dus in elk geval met een hoge harten. Valt er links een honneur, dan ga ik toch maar voor restricted choice. De laatste klaveren kan ik ooit wel in dummy troeven.

janvancleeff

Oké, 7h is wat hoog, maar nu je er toch inzit moet je het maar zien te maken. Uit het bieden maak ik op dat het bijna niet anders kan dan dat west ergens een renonce heeft. Waar ie zit? Geen idee. Alhoewel, ik denk niet dat west een minor 2-suiter heeft, anders had ie wel 2SA gevolgd. Dus hij heeft eerder een renonce klaveren dan een renonce in een major. Hij heeft zomaar een 5-2-6-0 met weinig punten Dus ik timmer de hartens (restricted choice of niet) en claim.

Jeroen van de Pol

Restricted choice en oversteken met schoppen. 

Na de 2e langzame pas lijkt 6160 onmogelijk. Dan pas je nu immers sneller.

Maar is 2155 of 1165 met te weinig punten waarschijnlijker. 

Go to top