Actieve dummy

Actieve dummy

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
rosalind_hengeveld
Actieve dummy

Aangedragen door Leen van den Herik

Even een praktijksituatie waar ik jullie deskundigheid graag over hoor:

Ik heb het laatste jaar de gewoonte ontwikkeld om tijdens het afspel als dummy mijn arm met gebalde vuist op tafel te leggen als de dummy aan de beurt is. Dat heb ik geïntroduceerd door eerst enkele weken met de vuist op tafel te tikken, zodra de leid(st)er aanstalten maakte vanuit de hand verder te willen spelen. Nu is de aanwezigheid van de arm als signaal voldoende.

Wat is jullie reactie daarop?

rosalind_hengeveld

Het is in ieder geval toegestaan, namelijk volgens de Spelregels, artikel 42, ‘De rechten van de blinde’, lid B2, dat stelt dat de dummy “mag proberen elke onregelmatigheid van de kant van de leider te voorkomen” (tenzij dit recht is vervallen na een overtreding als bedoeld in artikel 43).

Nuttig is het echter niet, want als de leider uit de verkeerde hand voorspeelt of laat voorspelen, dan mogen de tegenspelers ofwel dit accepteren – dat doen ze vanzelf als de volgende hand bijspeelt – ofwel eisen dat de leider uit de juiste hand voorspeelt, en: “Er zijn geen verdere rechtzettingen van toepassing” (Spelregels artikel 55). Dit komt erop neer dat voorspelen uit de verkeerde hand door of namens de leider straffeloos is. Het heeft daarom weinig zin te trachten dit te voorkomen.

Ik kan me trouwens verbazen over ‘regeltjesfietsers’ die als tegenspelers op hoge toon verlangen dat de leider alsnog uit de juiste hand voorspeelt, als die uit de ‘verkeerde’ hand troef aas speelt.

janvancleeff

Is het voor een meelevende dummy niet veel simpeler goed op te letten en op het moment dat de leider uit de verkeerde hand dreigt voor te spelen te roepen: 'hand' of  "dummy"? Dat doe ik tenminste altijd.

Go to top