Andere scoremethode volgend seizoen

Andere scoremethode volgend seizoen

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
rosalind_hengeveld
Andere scoremethode volgend seizoen

Geplaatst namens een competitiedeelnemer die anoniem wil blijven

Na een discussie of je kampioen wordt als je alles met één imp wint, bleek dat je dat mogelijk niet wordt, omdat je hetzij de knock‑outfase niet zou halen (Meesterklasse), hetzij domweg niet genoeg punten hebt (Eerste Divisie).

Ergens klopt dit niet. Bij welke andere sport dan ook: als je alles wint, dan word je kampioen. Daarom stel ik de volgende twee opties voor (per seizoen 2018–2019).

  1. Voor een overwinning krijg je 2 punten, een gelijkspel is 1–1. Bij gelijk eindigen in de competitie gaat het om onderling resultaat of doelsaldo (imp). Op basis van punten wordt de ranglijst berekend.
     
  2. Voor een overwinning met meer dan 15 imps krijg je 4 punten (tegenstander 0). Voor een overwinning met minder dan 15 imps wordt de uitslag 3–1. Bij gelijkspel 2–2.

Hierdoor worden de competities spannender, gaat het om elke wedstrijd, en is het makkelijker voor het publiek te begrijpen.

Het zou mooi zijn als over dit voorstel serieus wordt nagedacht.

rosalind_hengeveld

Nederland kent al een bonte historie van winstpuntenschalen:

  • 2–0 (tot 1965, gelijk aan bovengenoemde ‘optie 1’)
  • 6–0 (1965–1973, lijkt veel op ‘optie 2’)
  • 20–(–5), lees ‘twintig tegen min vijf’ (1973–1983)
  • 25–0 (1983–2013)
  • 20–0 met decimalen (sinds 2013).

De NBB volgt graag de internationale bridgewereld en daar zul je waarschijnlijk ook geen wereld- of Europees kampioen worden als je al je wedstrijden met één imp wint.

Bij optie 2 leg je het trouwens nog steeds af tegen een team dat van jou met één imp (en dus 1–3) verliest en verder alles met 4–0 wint.

 

janvancleeff

Uh, werden onze vrouwen niet ooit WK met een halve imp verschil?

GerardvdBeukel

Buiten dat ik een overwinning met 1 imp verschil gewoon een gelijkspelletje vind, vind ik dat zowel bij de huidige als de vorige scoremethode het sterkst spelende team toch wel bovenaan komt.

Maar stel, we voeren de nieuwe methode in. Ik ga een competitie spelen waarin op 23 van de 24 spellen wij 1NT +1 maken en de opps 2Sch C. Op spel 24 maken wij 1SA C en zij 2Sch c.

Nu winnen wij 23 van de 24 spellen en toch staat er volgens de door jou aangegeven methode een nederlaag met 1 imp verschil op het scorebord.

Zo verliezen wij 10 wedstrijden op rij. In het TV programma  "Bridge inside" wordt mijn team met de grond gelijk gemaakt "niks te zoeken in deze klasse".

M.a.w op iedere scoremethode valt wel iets aan te merken. De huidige lijkt me voorlopig prima.

Henku

Ik heb het wel eens een keer uitgerekend (zie: https://www.uijterwaal.nl/blog/forever-hold-your-peace.html) maar per saldo maakt het eigenlijk niet uit welke IMP-VP schaal je gebruikt. Het sterkste team wint toch wel, het zwakste degradeert en alleen bij hele kleine verschillen verschuiven er wat teams een plaatsje "door de afronding". 

Het nadeel aan een 2-0 (of 4-0) schaal is wel dat het aantal teams dat gelijk eindigt groter zal zijn, en er dus een tweede tie-break procedure nodig zal zijn. Kijk maar naar de voetbalcompetitie.

Go to top