Standaard Hoog is een geweldig initiatief

Standaard Hoog is een geweldig initiatief

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
rosalind_hengeveld
Standaard Hoog is een geweldig initiatief

Sinds enkele jaren propageert de Nederlandse Bridgebond een nieuw algemeen Nederlands standaardsysteem voor een breed publiek: Standaard Hoog©. Het is min of meer de opvolger van Biedermeijer, dat nooit echt wilde aanslaan (ooit iemand ontmoet die ‘Biedermeijer Groen’ speelt?).

Standaard Hoog is in essentie gebaseerd op de biedmethoden die Berry Westra al jaren propageert in zijn boeken zoals Bridge in een Flits voor beginners en Berry's Vijfkaart Hoog voor ‘overstappers’. Op Berry’s Internet Club (BIC), waar je met en tegen drie computers speelt, hanteren deze als biedsysteem Standaard Hoog, zij het (nog) niet onder die naam maar als ‘Berry5 voor Clubspelers’. Standaard Hoog werd het eerst gepresenteerd in Bridge van mei 2014; in een artikel ‘Geen verplichting, wel richting’ erkennen auteurs Jan Stavast en Gijs van der Scheer de schatplichtigheid aan Berry:

Er was geen standaard voor biedsystemen op een vijfkaart. De NBB voorziet hier nu in door de standaardinstelling van BIC tot standaard te verheffen.

Leermethode

Nu meldt de NBB in een nieuwsbericht van 21 juli 2017 op zijn website de ontwikkeling van een nieuwe leermethode op basis van Standaard Hoog. Deze wordt geschreven door Jacques Barendregt en Koos Vrieze en zal naar verwachting in de zomer van 2018 beschikbaar komen. De methode zal met name ook geschikt zijn voor de doelgroep van zestigplussers die willen leren bridgen.

De belangrijkste openingsbiedingen in Standaard Hoog zijn:

  • 1♣ belooft minstens een doubleton.
  • 1 belooft een vierkaart of langer.
  • 1/♠ belooft een vijfkaart of langer.
  • 1SA belooft 15–17 punten.
  • 2♣ is de sterkste opening (‘grote forcing’).
  • 2//♠ is zwakke twee.
  • 2SA belooft 20–22 punten.

Wij bij IMP vinden Standaard Hoog een geweldig initiatief. Het biedsysteem is redelijk ‘van deze tijd’ en vertoont voor zijn doelgroep van beginners en breedtesporters een goede afweging tussen te ouderwets (Nederlands Acol), te primitief (Biedermeijer Groen) of te ingewikkeld (Dutch Doubleton). De jarenlange ervaring met de bestaande leermethoden van Berry Westra maakt bovendien het systeem proven technology.

Eens?

pippin@home.nl

Met de zeven beschreven biedingen ben ik het helemaal eens, het zou wel fijn zijn voor de beginners, dat dit dan ook een alerteervrij systeem is net als biedermeijer groen dat was.

rosalind_hengeveld

Dat hangt meer af van de alerteerregeling dan van het biedsysteem. Echter, niet alleen in Nederland, maar ook internationaal (WBF/EBL) zijn in het algemeen kunstmatige biedingen alerteerbaar, dus ook de 2♣-opening van Standaard Hoog. Wel is het de vraag of een non-forcing 1♣-opening vanaf een doubleton nog alerteerbaar moet blijven.

pippin@home.nl

Het ging mij vooral om het idee om beginners de eerste twee jaren alerteervrij te houden om ze niet af te schrikken.

janvancleeff

Allemaal leuk en aardig, en ja het streven naar een standaardsysteem is loffelijk. Echter, waarom deze auteurs (Barendregt en Vrieze) en niet Berry Westra, iemand met bewezen capaciteiten in dit veld?

Saskia Hermans

Hoewel er legio andere koppels van auteurs te bedenken zijn, lijkt dit koppel mij nog niet zo gek. Wiskunde is geen bridge, maar bridge zo nu en dan wel een beetje wiskunde. Dus Koos Vrieze zal hier wel op zijn plek zitten. Jacques Barendregt bewijst zich al jaren met didactisch zeer verantwoorde bridgeleermethoden. Ben eigenlijk veel meer nieuwsgierig naar de vorm van de methode. Vanaf les 1, 13 kaarten in de hand en een dummy op tafel, hoop ik? En zo snel mogelijk gebruik maken van allerlei bridge-apps, zodat men maximaal kan oefenen? Ouderen willen niet leren uit een boekje. Zij willen 'doen' en liefst zonder al te veel geregel en rompslomp,  is mijn ervaring (als bridegdocent) en om het spelletje zonder al te veel studie onder de knie te krijgen is heel veel oefening nodig. Een keer in de week naar les is dan absoluut onvoldoende. Of wel, maak gericht oefenen van de leerstof via een app tot een integraal onderdeel van de methode.

Leo Huvers

Als mensen net leren bridgen cq leren bieden, vind ik 5krt hoog niet echt een geweldig goed idee. 5krt hoog heeft als vertrekpunt zo snel mogelijk te ontdekken of er een manche in een hoge kleur gespeeld kan worden. Op zich een uitstekend principe. Echter, iemand die net leert bridgen, die heeft het belang van een manche bieden als het maar enigszins verantwoord kan, nog helemaal niet in zijn lijf zitten. Dan lijkt het mij beter om gewoon te beginnen met 'colour first'. Altijd eerst je langste kleur bieden (moet al duidelijk worden dat lengte en niet punten in een kleur bepalend zijn en waarom dat zo is). Als je kleuren even lang zijn bij twee vierkaarten de laagste en bij twee vijfkaarten de hoogste (waarom dat zo is, moet je echt nog wel een paar keer opnieuw uitleggen). Tegen de tijd dat dit geland is, beginnen ze inmiddels vanzelf ook wel zo'n beetje te snappen wat de betekenis is van een manche bieden en dan is de overgang naar 5-krt hoog een heel eenvoudige en inmiddels ook behoorlijk evidente stap.

Go to top