Kwestie: spelen om brons?

Kwestie: spelen om brons?

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
rosalind_hengeveld
Kwestie: spelen om brons?

Zoals wij meldden in ons nieuwsartikel van vandaag, ‘Zimmermann wint eigen Cup’, konden op de European Winter Games te Monaco de beide verliezers van de halve finales geen motivatie opbrengen om te spelen om de derde en vierde plaats. In het laatste Daily Bulletin (pagina 2) klaagt de teleurgestelde toernooiorganisatie:

No third place!
There will be no bronze medallist in the Zimmermann Cup. The bronze medal was supposed to go to the winner of a play‑off match, but neither Lavazza or Assael was eager to play. We have to say that the EBL officials wished the match to take place as stated in the the [sic] conditions of contest. So the decision was to treat both teams as losing semifinalists. This is a long time debate: should we have a play-off or not. Losers of semi-finals are usually disappointed and not in the right mood to play much more. Here, apart from masterpoints and medals, there was a € 5000 difference between 3rd and 4th. Let us say that in sport, most of the time for individual sports (boxing, tennis or fencing) there is no match for third place but in collective sports (football, rugby, handball etc) a play‑off is usual. More! Teams entering a competition are supposed to accept conditions of contest.

Wat vinden de lezers van het IMP-webforum: moeten we – als er niet, zoals op de Olympische Spelen, letterlijk een bronzen medaille valt te verdienen – verliezende halvefinalisten laten spelen om de derde en vierde plaats, of is het niet redelijk dat van teleurgestelde verliezers te verlangen?

Henku

Het zit volgens mij in de laatste regel: de conditions of contest zeggen dat er een play-off is, dus je moet hem maar spelen. Zo niet, dan heb je je uit het toernooi teruggetrokken en vervalt het recht op een prijs. Wordt het nog een goedkoop weekje voor Zimmermann ook: 1e prijs wint hij zelf, 3/4 niet uitbetalen.

Overigens klopt de uitspraak over boxen niet. Na een verloren boxwedstrijd mag je een aantal dagen geen volgende wedstrijd spelen, ter bescherming van de gezondheid van de spelers, dus een play-off voor 3/4 is per definitie niet mogelijk. Bij de olympische spelen krijgen dus de nummers 3/4 allebei brons. 

janvancleeff

Voert de Europese Bridge Liga wel een consistent beleid op dit punt? Ik herinner me dat ik een jaar of 10 geleden was uitgeschakeld in de halve finale van het Open EK mixed. Toen kregen de verliezende halve finalisten allebei officieel brons. Dat is geloof ik nog zo.

rosalind_hengeveld

Nu ook als polletje op Bridge Winners: Are you for or against a play-off match for third place? Ben benieuwd. (Heb zelf ook gestemd.)

PaulBvD

Spelen! Kwestie van wedstrijdmentaliteit! Ondanks de teleurstelling toch gaan voor die plak. Ik denk aan onze vrouwen op Bali in 2013, toen ze na die verloren halve finale de troostfinale toch wonnen.

janvancleeff

Denk aan onze vrouwen op Bali? Knap PaulvdB dat je je dat herinnert. Hoewel ik er bij was is ik dat resultaat totaal uit mijn geheugen gewist. Oorzaak? ..non-event of geheugenverlies of een combi..

PaulBvD

Net als Het Witte Huis toen in de TransNationals (magistrale RDBL van RR op het laatste spel), en onze vrouwen in Veldhoven... (En daar was ik ook bij! Als vrijwilliger, de mooiste weken van mijn leven)

ErikSl

Tja, ben je tosporter of verwende amateur? Ik ben het wel met HenkU eens. Niet spelen is terugtrekken en dus geen geld. En ik zou ze ook de komende paar jaar niet toelaten tot het toernooi. De toernooi organisator bepaalt het speelschema. Als dat je niet bevalt, dan doe je toch lekker niet mee. Je kunt het verschil in prijzengeld tussen 3 en 4 groter maken als je ze meer stimulans wilt geven om toch hun best te doen, maar echte topsporters hebben dat niet nodig. Dat de teleurstelling zo groot is dat je niet kunt/wilt spelen is onzin; zie de openingszin.

rosalind_hengeveld

We zijn het er wel over eens dat je om brons moet spelen als de wedstrijdbepalingen dat vereisen. De vraag in deze kwestie is echter of het een goede zaak is dat wedstrijdbepalingen het vereisen.

Jan de Ruiter

We zijn het er over eens? Een paar meningen en gelijk hebben we een "algemene" mening. Ik vind dat wel erg kort door de bocht. Als ik alle lezers zie, dan denk ik dat weinig daarvan ooit om het brons heeft mogen spelen. Volledig met Marion eens dat het allemaal wel erg makkelijk praten is.

ErikSl

Als basketballer was ik altijd blij met elke wedstrijd die ik mocht spelen. B-finals zijn daar bij grote toernooien populair. Ik heb ooit eens een interview gelezen met een coach of topsporter en die zei: "Je kunt beter brons winnen dan zilver. Dan eindig je het toernooi tenminste met een glansrijke overwinning." Dat ben ik wel met hem eens.

Niet om de 3e plaats spelen "omdat niemand zich een 3e plek herinnert" is net zoiets als zeggen dat je de bronzen (en zilveren) medailles op de olympische spelen wel kunt afschaffen want die doen er toch niet toe. Een bronzen medaille is net zo zeer een eerbetoon aan de sporter die moedig op het allerhoogste niveau gestreden heeft. Een 3e plek bagetaliseren is weinig respectvol naar de sporter die ervoor strijdt en een sporter die de 3e plek minacht, minacht ook zichzelf. Dat kan niet goed zijn.

Als je zo negatief denkt over een 3e plaats, dan kun je dat nog verder doortrekken. In het geval van bridge kun je bijvoorbeeld net zo goed de bermudabowl spelen met de 8 teams die wel een serieuze kans maken op de titel. Al die andere zwakkelingen zijn onplezierige, maar vaak makkelijk overkombare hobbels op weg naar de finale die niets anders toevoegen aan een eindstrijd dan een enorme geluksfactor waar een topper per ongeluk over kan struikelen. Tja, dan zijn we nog maar een paar stappen verwijderd van het administratief afhandelen van een kampioenschap. Kan iedereen lekker thuis blijven.

Marion

Ik vind alle reacties van mensen die zeggen dat je onrespectvol of een verwende amateur  bent als je niet wilt spelen voor de derde plaats, nogal kort door de bocht. 

Lekker makkelijk om zoiets te zeggen thuis vanaf de bank. 

Go to top