Biedprobleem: shaken, not stirred

Biedprobleem: shaken, not stirred

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
rosalind_hengeveld
Biedprobleem: shaken, not stirred

aangedragen door Jaap van der Neut

Voorbij zijn de dagen dat je met een kaart als deze in de vierde hand je kon gaan zitten afvragen of je na de min of meer verwachte drie passen zou openen op eenhoogte of op tweehoogte. Vandaag de dag worden de kaarten niet meer geschud – daar hebben we nu software en machientjes voor – de biedverlopen daarentegen eerder geschud dan geroerd. Hoe red je je hieruit? Heeft ‘Q’ je nog een levensreddend technisch snufje meegegeven? Of vertrouw je liever op je brute kracht?

Wat bied je?

Zie nu de post mortem.

jan_van_cleeff

Ja ik herken het probleem, want het komt in de rubriek Forum van Jaap van der Neut van de komende IMP. Hoe dan ook, ik zeg doublet want a. ik vind de hand net te mooi voor 5R en b. heel misschien eindigen we toch nog in 3SA.

Cor Lof

Eens met JvC

helenuh

5

Doublet lijkt me een wat flexibler hand. Ik weet toch niet of 3SA goed is als maat dat biedt.

rosalind_hengeveld

Post mortem

Dit probleem is er een uit de rubriek ‘Forum’ in het blad IMP van juli/augustus 2014. Het komt daarin tweemaal voor (wat eigenlijk ‘niet mag’, aldus de moderator): eenmaal als biedprobleem, zoals hier gegeven, en eenmaal als uitkomstprobleem. De volledige spelverdeling en het volledige biedverloop bij het uitkomstprobleem (afwijkend van dat in het biedprobleem):

Zoals we zien is de enig objectief maakbare manche 3SA. Hoe je daar in komt? “Door het te bieden,” luidt een aforisme toegeschreven aan de Johan Cruijff van bridge, wijlen Piet Borst. Een van de panelleden van ‘Forum’, Alon Amsel, doet dat ook en biedt in de situatie van het biedprobleem doodleuk meteen 3SA. Een meerderheid van acht panelleden kiest voor doublet. Een belangrijke minderheid van zes kiest voor 5, dat van moderator Jaap van der Neut zijn ‘hartje’ krijgt. Twee bieden 4.

Zoals we eveneens zien is 5 down bij hartenstart, is het gemaakt bij schoppenstart, en is het weer down bij elke andere start (bij klaveren uit mits oost niet de vrouw zet, maar dat is wel te vinden). Twaalf van de zeventien panelleden vinden de hartenstart, drie starten schoppen, twee starten ruiten.

Go to top