Unanieme boycot Italië

Unanieme boycot Italië

Lausanne (Zwitserland), 29 augustus 2021. Alle dertig overige landen hebben geweigerd tegen Italië te spelen op de Europese kwalificatie voor de wereldkampioenschappen voor landenteams (zie onze artikelen van 19 en 23 augustus). Reden is dat van het Italiaanse open team de voor valsspelen veroordeelde Fulvio Fantoni deel uitmaakt. De bovenstaande video laat zien hoe Fantoni en zijn partner Claudio Nunes (samen ook bekend als ‘Fantunes’) dat deden. Zij zijn hiervoor veroordeeld door diverse bridgeorganisaties, waaronder de European Bridge League (zie ons artikel van 18 juli 2016). Wel zijn ze later door het Court of Arbitration for Sport (CAS) vrijgesproken wegens onvoldoende bewijs (zie ons artikel van 11 januari 2018)

De landen in de open categorie die niet wilden spelen tegen Italië, deden dat niet door simpelweg te weigeren. Dat zou namelijk een grond zijn voor diskwalificatie. In plaats daarvan ‘vergaten’ ze tijdig hun opstelling in te dienen, of ‘versliepen’ ze zich en waren ze niet tijdig aan tafel. Beide leidden tot een forfaitaire uitslag van 12–0 winstpunten in het ‘voordeel’ van Italië, dat daardoor eindigde op een ‘keurige’ derde plaats. Echter, als gastheer van de wereldkampioenschappen komend jaar was Italië toch al zeker van kwalificatie.

Sommigen voerden als argument aan dat Fantoni ‘zijn straf had uitgezeten’ – een schorsing van vijf jaar bij de EBL – en daarom zou mogen spelen. Anderen brachten daar tegenin dat er een verschil is tussen straf en uitsluiting; dat wie bijvoorbeeld is veroordeeld wegens kindermisbruik, en zijn straf heeft uitgezeten, toch niet mag gaan werken in een kinderdagverblijf.

Zie de pagina met uitslagen. Nederland eindigt in de open categorie op een verdienstelijke tweede plaats achter Zwitserland (met Sjoert Brink & Bas Drijver). Opvallende niet-kwalificeerders hier zijn Frankrijk en Polen. Bij de vrouwen eindigt Nederland teleurstellend als veertiende met een score onder gemiddeld. De Nederlandse senioren winnen de kwalificatie met meer dan een hele wedstrijd voorsprong op nummer twee. Het Nederlandse gemengd team ten slotte werd dertiende.

Zie hieronder nog de butlerscores van alle Nederlanders.

Go to top