Online kwalificatie voor WK teams

Online kwalificatie voor WK teams

Logo van de EBL
Lausanne (Zwitserland), 19 augustus 2021. De European Bridge League (EBL) organiseert van maandag 23 tot en met zaterdag 28 augustus een Europees kwalificatie-evenement voor de wereldkampioenschappen (WK) voor landenteams in het voorjaar van 2022 (fysiek aan tafel, is de bedoeling). Wegens de nog geldende en per land verschillende coronamaatregelen wordt deze kwalificatie online gehouden. De eerste acht landen plaatsen zich voor het WK. Niettemin telt dit evenement niet als Europees kampioenschap; de winnaar mag zich geen ‘kampioen’ noemen.

In de Nederlandse afvaardiging bestaat TeamNL Bridge Open uit de paren Bob Drijver & Bart Nab, Bauke Muller & Simon de Wijs en Ricco van Prooijen & Louk Verhees met captain Gert-Jan Ros en trainer/coach Ton Bakkeren. Voor TeamNL Bridge Vrouwen treden aan Carla Arnolds & Sandra Kolen, Malene Holm Christensen & Esther Visser en Martine Verbeek & Els Witteveen met captain Anneke Simons en coach Peter IJsselmuiden.

Op naar een zuiver evenement

Bij dit evenement beijvert de EBL zich het bridge zuiver te houden. Spelers van de nationale teams (open, vrouwen, senioren en mixed) zitten allemaal in hun thuisland in één ruimte met een computer voor zich. In die ruimte bevindt zich naast de spelers enkel een zogenaamde ‘onafhankelijke waarnemer’. Die zijn door de bondsbesturen voorgesteld aan en goedgekeurd door de EBL. In Nederland zijn dat EBL-bestuurslid Eric Laurant en een Franse waarnemer. Verder mag niemand de speelruimte betreden. Zelfs de wedstrijdleiders oefenen hun functie digitaal uit.

Toeschouwers en journalisten kunnen de wedstrijden niet volgen via het beproefde BBO maar via RealBridge. Op deze website kunnen de spelers hun schermmaat digitaal zien en daarom wordt RealBridge veiliger geacht. De wedstrijden zijn te bekijken van 10 tot 19 uur (met een half uur vertraging bij de start). Alle categorieën spelen een volledige round‑robin van tien spellen per wedstrijd. Helaas voor de volgers spelen de verschillende categorieën niet dezelfde spellen.

Zoals je mag verwachten doet Bridge Magazine IMP in zijn oktobernummer uitgebreid verslag van deze kwalificatie. Voor wie niet kan wachten, neem hier alvast een abonnement.

Go to top