Eerste teams winnen halve finales

Utrecht, 13 januari 2019. Dat de finale van de Meesterklasse viertallen zal gaan tussen ’t Onstein en Het Witte Huis was allang geen verrassing. In de round‑robin waren namelijk de eerste en tweede teams van beide clubs geëindigd op de eerste vier plaatsen. Dus gingen de halve finales tussen de teams van dezelfde clubs, om te voorkomen dat dit het geval zou zijn in de finale. In de ene halve finale had Onstein 1 (Bauke Muller & Simon de Wijs en Ricco van Prooijen & Louk Verhees) van meet af aan weinig moeite met de clubgenoten van Onstein 2 (Bob Drijver & Bart Nab en Danny Molenaar & Tim Verbeek). De eindscore bedroeg 171–93 imps.

De andere halve finale was spannender. Voor het ongeoefend oog leek Het Witte Huis 1 (Sjoert Brink & Bas Drijver en Vincent Ramondt & Berry Westra) misschien favoriet, maar in de round‑robin was Het Witte huis 2 (Frank Bakkeren & Ton Bakkeren, Merijn Groenenboom & Maarten Schollaardt en Jacco Hop & Meike Wortel), het enige team zonder leden van TeamNL Bridge Open, geëindigd als tweede vlak achter koploper Onstein 1. En gedurende het grootste deel van de halve finale stond Het Witte huis 2 voor, soms ruim, na vier van de vijf zittingen nog 152–145 imps. De laatste zitting echter scoort Het Witte Huis 1 (zie ook onder) 54–9 imps en wint ten slotte met 199–161 imps. De finale over twee weken gaat dus tussen Onstein 1 en Het Witte Huis 1.

In de degradatiepoule van de Meesterklasse handhaven zich Theseus 1, Onstein 4 en Lombard 1, speelt Oog in Al 1 nog een beslissingswedstrijd tegen nummer drie van de Eerste Divisie (zie onder), en degraderen Onstein 3 en Het Witte Huis 3.

In de Eerste Divisie ten slotte promoveren BC 70 1 en Nijmegen 1, speelt Crash 1 de bovengenoemde beslissingswedstrijd om alsnog te promoveren, en degraderen Lombard 3, WAC 2, Vriendenkring 1, Amsterdamse BC 1, HEV 1 en Nijmegen 2 (de ‘NBB-selectie’ voor junioren kan niet degraderen).

Verder na informatiedoublet

Het eerste spel van de laatste zitting creëert een swing door een veel voorkomend, simpel maar cruciaal puntje in het bieden:

Waar in modern bieden een antwoord van één in kleur op een informatiedoublet tot een punt of tien toe kan belopen (en 2♠ dan een vijfkaart belooft), mag de pas op 1♠ van Hop ‘voorzichtig’ heten. Zijn partner maakt het met een overslag. Bij Ramondt en Westra, toch geen uitgesproken nieuwlichters, wordt daarentegen vlot het kansrijke 3SA bereikt, dat na hartenstart eveneens met een overslag wordt gemaakt: 8 imps voor Het Witte Huis 1, dat hierdoor voor het eerst sinds de eerste zitting weer voor komt te staan met 153–152 imps.

Saillant mag heten dat IMP-biedtheoreticus Maarten Schollaardt, nu spelend voor Het Witte huis 2, reeds in zijn Skollie’s Bridge Blog van 29 juli 2009 stelt dat 1♠ ‘zelfs nog op tien punten’ kan, terwijl volgens Berry Westra van Het Witte Huis 1 in Berry5 voor Clubspelers (Gerrit de Wit, 2017) 1♠ nog ‘0–8’ zou beloven.