Duistere zaken

Opatija, 27 juni 2014. Op het Europees Kampioenschap bridge voor landenteams hadden gisteren open en dames een rustdag. Alleen de senioren speelden, de tien gekwalificeerden het begin van de finaleronde, de zestien afgevallenen, waaronder helaas ook Nederland (inmiddels teruggetrokken), een troostronde. Wat daar nog te winnen of zelfs maar voor troost aan te ontlenen valt, is onduidelijk. Op de EBL-website van het kampioenschap is trouwens wel meer onduidelijk. Zo zijn bijvoorbeeld de gebruikelijke butlerscores per paar niet beschikbaar of niet te vinden. En dat je bij bridge af en toe in het duister tast in een ondoorzichtig biedverloop of een moeilijk spel, dat hoort erbij, maar fysiek in het duister tasten doordat het licht uitvalt, dat verwacht je misscien in een derdewereldland, maar niet in Kroatië.

Vandaag speelt de open afdeling de eerste van nog twee dagen round robin. Nederland komt uit tegen Litouwen, Israël en Denemarken. De dames nemen het op tegen Spanje, Oostenrijk en Servië.

Om de brilliancy prize wordt nog gestreden, maar de meligheidsprijs is vergeven. Het Daily Bulletin van 26 juni meldt dat de nieuwe winstpunten met twee decimalen niet overal even goed zijn ontvangen en dat de WBF zou studeren op ezelsbruggetjes om de winstpuntenscores bij zestien spellen te onthouden of te kwalificeren, zoals:

  • “15.19 is a Magellan (he set off in that year to circumnavigate the globe).”
  • “16.42 is a Tasman, named after the Dutchman’s discovery of New Zealand.”
  • “19.16 is an Einstein, Relatively speaking.”
  • “19.69 is the year of the Armstrong-Aldrin moon landing.”

De Nederlandse dames behaalden dus woensdag tegen Noorwegen een ‘Magellan’ (en de Noorsen een ‘Clovis’?). Zo vergeten we nooit meer wanneer Magellan om de wereld voer of wanneer Clovis de Frankische troon besteeg.

Elisabeth van Ettinger maakt in Opatija voor IMP een fotogalerij van de spelers van alle landen.