Standaard Hoog is een geweldig initiatief

Wij bij IMP vinden Standaard Hoog een geweldig initiatief. Het biedsysteem is redelijk ‘van deze tijd’ en vertoont voor zijn doelgroep van beginners en breedtesporters een goede afweging tussen te ouderwets, te primitief of te ingewikkeld.

Sinds enkele jaren propageert de Nederlandse Bridgebond een nieuw algemeen Nederlands standaardsysteem voor een breed publiek: Standaard Hoog©. Het is min of meer de opvolger van Biedermeijer, dat nooit echt wilde aanslaan (ooit iemand ontmoet die ‘Biedermeijer Groen’ speelt?).

Standaard Hoog is in essentie gebaseerd op de biedmethoden die Berry Westra al jaren propageert in zijn boeken zoals Bridge in een Flits voor beginners en Berry’s Vijfkaart Hoog voor ‘overstappers’. Op Berry’s Internet Club (BIC), waar je met en tegen drie computers speelt, hanteren deze als biedsysteem Standaard Hoog, zij het (nog) niet onder die naam maar als ‘Berry5 voor Clubspelers’. Standaard Hoog werd het eerst gepresenteerd in Bridge van mei 2014; in een artikel ‘Geen verplichting, wel richting’ erkennen auteurs Jan Stavast en Gijs van der Scheer de schatplichtigheid aan Berry:

Er was geen standaard voor biedsystemen op een vijfkaart. De NBB voorziet hier nu in door de standaardinstelling van BIC tot standaard te verheffen.

Leermethode

Nu meldt de NBB in een nieuwsbericht van 21 juli 2017 op zijn website de ontwikkeling van een nieuwe leermethode op basis van Standaard Hoog. Deze wordt geschreven door Jacques Barendregt en Koos Vrieze en zal naar verwachting in de zomer van 2018 beschikbaar komen. De methode zal met name ook geschikt zijn voor de doelgroep van zestigplussers die willen leren bridgen.

De belangrijkste openingsbiedingen in Standaard Hoog zijn:

  • 1♣ belooft minstens een doubleton.
  • 1 belooft een vierkaart of langer.
  • 1/♠ belooft een vijfkaart of langer.
  • 1SA belooft 15–17 punten.
  • 2♣ is de sterkste opening (‘grote forcing’).
  • 2//♠ is zwakke twee.
  • 2SA belooft 20–22 punten.

Wij bij IMP vinden Standaard Hoog een geweldig initiatief. Het biedsysteem is redelijk ‘van deze tijd’ en vertoont voor zijn doelgroep van beginners en breedtesporters een goede afweging tussen te ouderwets (Nederlands Acol), te primitief (Biedermeijer Groen) of te ingewikkeld (Dutch Doubleton). De jarenlange ervaring met de bestaande leermethoden van Berry Westra maakt bovendien het systeem proven technology.

Eens?