Biedprobleem: 010 tegen 020

Biedprobleem: 010 tegen 020

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
rosalind_hengeveld
Biedprobleem: 010 tegen 020

Er zijn in Nederland twee scholen van volgbiedingen op tweehoogte. Iedereen is het erover eens dat de kracht daarvan minimaal in de buurt van een opening komt. Voor de Amsterdamse school belooft een volgbod op tweehoogte in principe een zeskaart of langer. Voor een ‘Rotterdams volgbod’ volstaat, als de hand maar goed is, een vijfkaart, eventueel zelfs een rottige vijfkaart. Waar woon je met de volgende hand?

Zie nu de post mortem.

Cor Lof

pas

jan_van_cleeff

Amsterdamse School tegenover de Rotterdamse School qua volgbodstijl?
Amsterdams, dat snap ik, want het was wijlen Erik Kirchhoff die vond dat volgen op 2-niveau strikt was voorbehouden aan handen met wat punten en een goede zeskaart. Volgens mij is het Rotterdamse volgbod via Berry Westra ooit door Enri Leukens geintroduceerd. Dus eigenijk Utrechts, of misschien wel Maastrichts.
Ik zou overigens een doublet geven, hopend op 1SA of 2S bij partner. Dan doe ik nog wat.

 

 

rosalind_hengeveld

Ik zou overigens een doublet geven, hopend op 1SA of 2S bij partner. Dan doe ik nog wat.

En op 1♠, wat tegenwoordig met een vierkaart tot wel tien punten kan zijn?

PietvZ

Doublet.
Heeft wel als groot nadeel dat ik mijn ruitens niet in beeld heb kunnen brengen als achter me 2 harten komt en mijn partner past. Nu nogmaals doublet of 3 rui kan dan niet meer, terwijl 3 rui wel eens het goede contract zou kunnen zijn ...

ErikSl

1NT. Als ik wordt opgeknoopt kan maat eenvoudig naar een lange kleur rennen als hij zwak is en anders kan ik nog vluchten naar 2. Ik lieg liever een half stopje dan met doublet een 4kaart beloven die ik niet heb of een kaart die te sterk was om te volgen. Voor een 2 volgbod hoef je echt geen zeskaart te hebbenmaar het moet wel iets voorstellen. Ik vind de hand te sterk om te passen.

jan_van_cleeff

Nou ik jump wel eens met 10 nar 2S..of het moet wel een verdomd slechte zijn. En 10 met een hartenstop en een 4krt S,

daar bied ik weer een 1SA op...dus het komt allemaal wel goed..

 

PaulBvD

1 SA : De kleinste leugen. Ik heb toch te veel om te passen, mijn kleur is te slecht. Dan maar 1SA op een halve stop.

Jeroen van de Pol

Doublet. Volgens mij is dat de kleinste leugen. Nadeel is antwoord op 1S en 2K. Het zal wel een pas worden. Dit kan zeker fout zijn maar 1N en 2R heeft meer nadelen. Als partner gaat jumpen, zal het wel goed aflopen. Een cuebid om H stop te vragen of in de 4-3 fit aanleggen.

Pierre62

Hand voldoet niet aan de regel van 2 en 3 of 7 en 8, dus geen 2.

Als ik doubleer biedt mijn partner altijd , dus dat kan nu ook al niet.

Pas dan maar. Je weet nooit wat er in het tegenspel te halen valt.

jan_van_cleeff

Beste Pierre. Voor mijn goede begrip, ik ben in dit kader onbekend met de regels van 2 en 3 of 7 en 8. Kan jij ze hier even kort weergeven? Veel dank, Jan.

 

 

John van Veen

Ik ga net als Paul en Jeroen voor het "principe van de kleinsteleugen", voor mij is dat echter 2.

PaulBvD

Met maar EEN van mijn 16 punten in een 5kaart? Niet bepaald een kleur waarin je partner graag ziet uitkomen.

rosalind_hengeveld

Post mortem

Ondanks 25 punten samen is het voor NZ niet meer dan 3 of 2SA. De meeste inzenders zeggen, al dan niet met zoveel woorden, een ‘Principe van de Kleinste Leugen’ te willen respecteren, maar men is het er niet over eens wát die kleinste leugen is. Als zuid ‘Rotterdams’ 2 volgt, dan zal noord ongetwijfeld verhogen tot 3. Aangezien dat bod eerder preëmptief dan uitnodigend is – met een inviterende hand zou noord 2 of 2SA bieden – doet zuid er goed aan de beheersing op te brengen op 3 te passen. Is het je trouwens weleens opgevallen dat sommige spelers die zelfs in de gunstigst denkbare posities nooit van hun leven een zwak sprongvolgbod zouden bieden op een vijfkaart, wel zonder schroom een volgbod op tweehoogte zonder sprong bieden op een heel slechte vijfkaart? Je komt toch echt in beide gevallen terecht op tweehoogte.

Als zuid 1SA (reëel, circa 15–18) volgt, kan het in 2SA eindigen als noord zijn hand met voornamelijk vrouwen en boeren waardeert als slechts een manchepoging waard. Waar het eindigt na een doublet van zuid, valt moeilijk te voorspellen; op 1♠ of 2♣ van partner heeft zuid wederom een probleem. De passers ten slotte lijken de enigen die genoemd Principe van de Kleinste Leugen niet volgen. Dat je ‘geen bod’ hebt, wil echter nog niet zeggen dat je een pas hebt.

In de praktijk ging zuid, geen Rotterdammer maar wel Feyenoordsupporter, na een 2-volgbod in 3SA een down voor een zaalnul.

De moraal

Een goede speler herken je aan wat hij biedt als hij ‘geen bod heeft’.

Go to top