Biedprobleem: pech of schuld?

Biedprobleem: pech of schuld?

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
rosalind_hengeveld
Biedprobleem: pech of schuld?

Aangedragen door Tanja van Fliescboef

Dit spel kwam voor op de bied-app uBid. Kon het bieden beter? Evenals bij biedprobleem 0055 presenteren we het volgens het formaat ‘verdeel de schuld’. Opties zijn:

  • 100% west
  • merendeels west, maar oost gaat ook niet vrijuit
  • allebei even schuldig
  • merendeels oost, maar west gaat ook niet vrijuit
  • 100% oost
  • eerder pech dan schuld.

rosalind_hengeveld

Ik vind het meer pech dan schuld. Met slechts vier verliezers is west wat sterk voor 4♠. 6♣ van oost vind ik wat overdreven tegenover (voor zover oost op dat moment nog weet) een minimaal doublet, maar als oost 5♣ biedt, zal west ook wel 6♠ bieden. Soms werkt een preëmpt.

ErikSl

Ik ga voor merendeels west, maar oost gaat ook niet vrijuit.

West heeft eigenlijk een lelijke hand: .V kan in de prullebak, er is geen enkele 1e controle in een zijkleur aanwezig en de  doubleton  is dramatisch. West moet gewoon 4 bieden. Hij is niet sterk genoeg voor eerst doublet. Oost zal dan nog wel een poging doen, maar dan moet het mogelijk zijn om in 5 af te stoppen.

Na het doublet moet Oost volstaan met 5B telt niet mee en ook hier is de doubleton  verschrikkelijk. Beide spelers gaan er blind vanuit dat hun doubleton door het bieden van NZ een singleton bij maat garandeert. 

Onno

Ik ben aanhanger van de Zia/Robson stijl. Tegen preempts nooit dubbelen met sterke éénkleurenspellen. Met éénkleurenspellen bied je op het niveau dat je goed lijkt. Deze is inderdaad wat zwaar voor 4S, maar het blijft een 4S bod. Als je nog meer hebt, dan volg je 5S, het moet maar. Voordeel is dat je weet dat take-out dubbels op preempts altijd tolerantie voor de ongeboden kleuren beloven, en dat maat daardoor veel betere beslissingen neemt in competitie.

Na 4S zegt Oost 5S (geen hartencontrole) en West past.

janvancleeff

Ben het wel eens met Onno. Dus meteen 4S bieden. Dat 5S daarna om een hartencontrole smeekt is een prachtige afspraak, maar wel eentje met risico's. Het lijkt namelijk veel op de situatie waarin zo'n vrijwillige verhoging naar het vijfniveau om goede troeven vraagt voor zes.

rosalind_hengeveld

Als de tegenpartij heeft geboden, vraagt een vrijwillig vijf in onze hoge kleur om controle in hun kleur. Dat is een zinnige en te weinig bekende regel. Door de opkomst van Roman KeyCard-azenvragen is vragen om goede troeven met vijf hoog veel minder vaak nuttig.

PaulBvD

60/40 Die lelijke dubbelton harten had beiden tot voorzichtigheid moeten stemmen. Op West had ik geen dbl gegeven , maar meteen de ziel van mijn kaart geboden. Dat schept zowel ruimte als duidelijkheid.

Marcelo

Een direct 4sch bod met west lijkt me normaal. Die har Vx is lelijk en de waarde van de secce rui H onduidelijk. Oost zal met 5kla een poging doen (een sprong naar de manche betekent dat we die kleur gaan spelen), west 5 rui en oost 5sch.

Alleen met een controle in harten zal west nu nog verder mogen bieden.

Ik vind west 70% schuld.  Lompe jumps naar slem werken in de praktijk regelmatig goed, maar bij een biedwedstrijd nemen ops alle slagen mee die er zijn helaas...:-).

Rob Donkersloot

Als het verkeerd gaat heeft mijn partner het altijd gedaan.

Dus mijn partner zit hier in dit geval  west.

Ik zou 4 schoppen bieden ipv dbl. na 5 klaver ( cue ) 5 ruiten, 5 schoppen. allen pas.

Dus ik ga voor guilty by west.

Marion

Ik vind zowel doublet als 6K niet ergens op slaan. 

Als oost 5K had geboden kan west gewoon 5sch bieden, en met 4 verliezers buiten de schoppenkleur lijkt me dat ook meer dan voldoende. 

leenherik

heerlijk! hier is ubid toch voor? weesblij dat het niet aan tafel is... en bespreek deze bieding vooral als partners!

Go to top