Valsspelschandaal goed voor bridge

Valsspelschandaal goed voor bridge

28 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
Anton Maas
Valsspelschandaal goed voor bridge

De huidige valsspelschandalen zijn goed voor bridge. Potentiële bedriegers zullen zich voortaan wel twee keer bedenken nu de video zijn intrede heeft gedaan.

janvancleeff

Valsspel is goed voor bndge, anders kom je nooit in de krant. Bad PR is Good PR.

djeep

Uiteraard ben ik het eens met Anton Maas. Laten we hopen dat het bridge schoner wordt. Maar ik ben bang dat niet zuiver spelen niet uit te bannen is in de huidige vorm van wedstrijdbridge. Je kunt op te veel manieren een kleine nuance aanbrengen die je partner op kan pikken. Deze twee paren lijken het valsspelen te hebben overdreven.
Ik heb ook altijd beweerd dat paren die lang met elkaar spelen op dit gebied een uitdaging hebben. Hoe ga je om met kleine (onbedoelde) aarzelingen die je na verloop van tijd echt wel in kunt schatten. Lastig.|
Wat ik nog wel een beetje heb gemist in de hele analyse is of men kan aantonen dat deze paren significant meer winnen in tegenspel dan afspel.

rosalind_hengeveld

Deze twee paren lijken het valsspelen te hebben overdreven.

Valsspelen moet kunnen, als je maar niet overdrijft? blush

Belangrijk lijkt me bij zulke discussies hoe je ‘valsspelen’ definieert. Ik zou het gebruik van deze beladen term willen beperken tot alleen de allerzwaarste vormen van onethisch spel, zoals:

  • ‘uitwisselen van informatie tussen de partners door middel van vooraf overeengekomen, niet door de spelregels toegestane communicatiemethoden’ (Spelregels 73B2);
  • steken van spellen, waar die geacht worden ‘geheel op toeval berustend’ (Spelregels 6E3) te zijn;
  • opzettelijk vooraf kennisnemen van spelverdelingen van te spelen spellen;
  • opzettelijk en wederrechtelijk veranderen van officieel genoteerde spelresultaten.

Onfrisse of zelfs onethische zaken, minder zwaar dan de bovenstaande, wil ik op geen enkele manier goedpraten, maar zou ik niet willen betitelen als valsspelen.

Marcelo

"Italianen spelen altijd vals!", sprak een international ooit. Dat zijn de Amerikanen hartgrondig met hem eens toen ze tien jaar klop kregen van het Blue Team. Toch zaten daar 'wel aardig goeie spelers' bij :-) (sarcasm off).
Als je in de huiskamer vals speelt dan heb ik daar niet veel moeite mee. Speel je voor 'het eggie' dan moet je jezelf diep schamen. Een zware straf zoals uitsluiting voor een decennium (die men financieel goed zal voelen) heeft mijn persoonlijke voorkeur met als tweede keus het afhakken van de handen....

 

pippin@home.nl

Helaas kan vals spelen in de top leiden tot een negatieve spiraal in de gehele bridgesport, ook de breedtesport. In eerste instantie kan het gevolg zijn dat sponsoren zich terug gaan trekken, die willen niet geassocieerd worden met vals spel. Dit hebben we ook gezien in de wielersport. Snel en kordaat optreden van autoriteiten (bridgebonden) kan dit tegen gaan.
Een ander effect kan zijn hoe 'gewone' bridgers tegen wedstrijdbridgers aan kijken. De wereldtop staat in dat op zicht symbool voor het gehele wedstrijdbridge.
Ik vind het ook wel te denken geven dat bijvoorbeeld de NBB geen verklaring heeft doen uitgaan dat ze al het mogelijke zullen doen om de nu bekende vormen van vals spelen in de eigen competities tegen te gaan.
Ik denk ook dat de introductie van videoregistratie de bridge sport schoner maakt, verhogen van de pakkans werkt altijd tegen crimineel gedrag. Ik hoop ook dat de betrokken spelers juridisch aangeklaagd worden en hun geldprijzen gevorderd zullen worden. Hopelijk onstaat er geen heksenjacht op vals spelers waarbij ook onschuldigen zullen sneuvelen.

janvancleeff

'Gewone' bridgers kijken helemaal niet naar wedstrijdbridgers. In tegenstelling tot andere sporten hebben sociale spelers geen idee of belangstelling over of voor wat er aan de top gebeurt. Daar ligt een taak voor de bond en voor IMP natuurlijk.

pippin@home.nl

Ik bedoel met wedstrijdbridgers iedereen die regelmatig een toernooi (inclusief kroegentocht) speelt. Ik dacht ongeveer 5.000 bridgers in NL. Dus niet alleen de top of subtop. Aangezien dit bridge nieuws het gewone nieuws haalt, zullen ook de 100.000 + bridgers daar een mening over vormen. Sorry voor het misverstand.

rosalind_hengeveld

Ik vind het ook wel te denken geven dat bijvoorbeeld de NBB geen verklaring heeft doen uitgaan dat ze al het mogelijke zullen doen om de nu bekende vormen van vals spelen in de eigen competities tegen te gaan.

De NBB zou het onderwerp valsspelen bespreken op zijn bestuursvergadering gisteren. De Spelersraad bespreekt het komende woensdag. Verklaringen zullen nog wel komen.

janvancleeff

De Spelersraad bespreekt etc. Wat kopen we daarvoor? Rolt daaruit naar voren dat deze dokterrandussen valsspel omarmen of juist niet? 

slimpie69

Ik denk  dat door de huidige nieuwe bridegeneratie dermate gebruikersonvriendelijke biedmethodes worden gebruikt

(niet door iedereen uiteraard) waarmee de gewone bridger zich niet kan vereenzelvigen laat staan dat deze zich zorgen maakt over het feit dat er een paar louceh israeliers of mafioso zich van alllerlei truukjes bedienen om elkaar de kaas van het brood te eten

Bridge als sociaal gebeuren staat mijns inziens op  een veel hoger plan dan de enkeling die  zonodi de beste van de werled wil worden kortom bridge als recreatie sport plus important dan als wedstrijdsport

 

Rob Bosman

Er staat een heleboel waars in bovenstaande reacties. Er is geen echte link tussen de sociale bridgers en zij, die competitief zijn ingesteld - laat staan dat de grote massa sociale bridgers enige binding voelt met de top. Voor de bonden ligt er een taak helder te formuleren wat we met bridge willen bereiken - en voor wie. De sociale bridgers willen vooral plezier hebben. Als ze zich irriteren aan spelers die 'vreemde' conventies gebruiken (en volgens mij doen ze dat) dan moeten we misschien net als de Franse en de Amerikaanse bond de te gebruiken conventies beperken en een aantal niveaus invoeren. Afhankelijk van de gemiddelde rating van de deelnemers kun je dan minder of meer conventies toestaan.

Met het vals spelen heeft dit natuurlijk niets te maken - hoewel... Ik heb soms het gevoel dat minder sterke spelers vinden dat tegenstanders die ingewikkelde en vooral destructieve conventies gebruiken valsspelers zijn - in het gunstigste geval spreken ze van broodkaarters...

pippin@home.nl

Ik denk dat die link er wel is, zij het een indirecte. Net als iedere sport vormen de beoefenaars een piramide met de beginners onderaan en de wereldtop bovenaan. Spelers uit verschillende niveaus komen elkaar geregeld tegen

 Bridgedocenten spelen meestal ook in de hogere lijnen op een club en die leggen weer zaken uit aan spelers uit de andere lijnen. De link is er in ieder geval wel.

In tegenstelling tot het schaken kijken de sociale bridgers minder naar hoe de top bridget, maar ook de beginners starten met de boekjes van Berry...

rosalind_hengeveld

[…] dan moeten we misschien net als de Franse en de Amerikaanse bond de te gebruiken conventies beperken en een aantal niveaus invoeren.

Alsjeblieft niet! Ik ben er juist trots op dat wij in Nederland een vrijzinnig beleid voeren ten aanzien van systemen en conventies: alleen Bruine Stickerconventies en Hoogst Ongebruikelijke Methoden (in de zin van de desbetreffende regeling) zijn verboden, en dan nog in de meeste maar niet alle wedstrijden. Daarmee sluiten we ook aan bij de internationale regelgeving van de World Bridge Federation.

Onder de Amerikaanse General Convention Chart (voor de minder hoge niveaus) zijn alle conventies verboden behalve die expliciet zijn toegestaan (‘Unless specifically allowed, methods are disallowed’). Daarmee zouden allerlei in Nederland populaire conventies afvallen, zoals multi en Muiderberg. Het is ook zowat de doodsteek voor nieuwe ontwikkelingen, want daar kunnen de bedenkers dan haast nergens mee experimenteren.

Ik hoop dat we in Nederland niet die kant op gaan.

joost prinsen

Jan, VXroeger keken gewone bridgers wel naar de top. Zie foto's van oude helden omringd door een haag publiek. Maar sinds jaren mag je niet eens meer de speelzaal in. Biedbakken, schermen,  je krijgt als toeschouwer aan tafel de dummy nauwelijs meer in je blikveld.  De sport aan de top heeft zichzelf al jaren geleden van lucht en licht afgesloten.

Misschien dat internet het topbridge redt. Misschien.

Joost Prinsen

rosalind_hengeveld

Misschien dat internet het topbridge redt.

Daar lijkt het wel op. Topwedstrijden worden via het internet (meestal Bridge Base Online) bekeken door soms duizenden, waar bij vugraphs vaak maar anderhalve man en een paardenkop komt.

Ach, naar top-voetbalwedstrijden kijken vele miljoenen via de televisie, terwijl er in een stadion hooguit een stuk of zesduizend passen. Je volgt de wedstrijd ook beter en comfortabeler via televisie (voetbal) respectievelijk internet (bridge). Bovendien zijn grove overtredingen (voetbal) en valsspelen (bridge) beter te ontdekken en bewijzen als ze via die kanalen zijn uitgezonden. Goede ontwikkeling dus.

minouche Abee

Ja, ik ben van mening dat ‘valsspel’ meer dan topsport is! Hoeveel hersens moet je hebben om 52 kaarten in 4 kleuren te onthouden als je er maar 26 ziet! Tientallen systemen met de meest uitgebreide, ingewikkelde systeemkaarten zijn het gevolg. Daarbij opletten wanneer, hoe vaak je partner kucht, zucht of puft of zijn kaart horizontaal, vertikaal, schuin links of schuin rechts bijspeelt!

Einde van de ethische sport door de vele schandalen?

GerardvdBeukel

Voor de publiciteit is het prima. En het is ook goed voor de snellere ontwikkeling van innovaties. Want dat gedoe met schermen en trays ziet er toch hopeloos uit. Dat moet handiger kunnen. Dit lijkt me de perfecte aanleiding.

janvancleeff

Gerard, je wordt op je wenken bediend. Check deze post op BridgeWinners:

http://bridgewinners.com/article/view/a-proposal-from-world-bridge-produ...

De iPads doen hun intrede!

GerardvdBeukel

Jan, dit doet denken aan de discussie in het voetbal; echt gras (echte kaarten) vs kunstgras (tablets). Ik weet het niet met die tablet oplossing. Nog even verder zoeken of er ook iets te verzinnen is waarbij met echte kaarten gespeeld kan blijven worden.

ViP

Toen ik de stelling las moest ik terugdenken aan het onvergetelijke korte verhaal van Roald Dahl: Mijn liefje, mijn duifje. Nu alweer ruim 50 jaar geleden.

Hierin wordt het echtpaar Snapes dat erg goed bridget een weekendje uitgenodigd door de Beauchamps en er wordt gerobberd om een, destijds, stevig tarief van 10 shilling/100 punten.

Omdat Mevrouw B. een bloedhekel heeft aan meneer S. dwingt ze haar onder de plak zittende echtgenoot een microfoon in de logeerkamer onder de sofa te plaatsen. Als grap. De bridge avond verloopt volgens verwachting in het voordeel van de Snapes, behalve op één spel waar Mevrouw S. de hand van haar partner zwaar overschat en in klein slem gedoubleerd 800 down gaat. Als de echtparen uiteindelijk naar hun slaapkamers gaan zet Mevrouw B. de microfoon aan en valt midden in een slaande ruzie van de Snapes waarbij de man zijn echtgenoot verwijt dat zij zijn signalen fout begrepen heeft. Vervolgens moet het hele stelsel aan afspraken bestaande uit intonaties en vingerposities opnieuw worden doorgenomen. Aanvankelijk zijn de Beauchamps perplex, kwaad en staan op het punt verhaal te gaan halen totdat Mevrouw B. beseft welke ongekende mogelijkheden dit vals spel biedt en zij sommeert haar echtgenoot de kaarten te pakken en aan de slag te gaan.

Moraal: wellicht zet dit spelers aan om dezelfde weg in te slaan maar dan verfijnder en met een moeilijker te breken code.

 

leenherik

Degenen die meer tijd besteden aan valsspelsignalering dan aan systeemverbetering, dienen te worden aangepakt; evenals de vele kwaadsprekers die regelmatig verderf zaaien door valsspelsuggesties te lanceren! Deze laatste categorie verpest niet alleen de spelvreugde bij velen, maar maakt ook mensen onnodig kapot. Tegen valsspelen helpt een video, tegen laster alleen een krachtig bestuur!

Janvanburen

Wellicht een idee om topbridge eerlijker en socialer te maken. Iedere speler in iedere windrichting of een klein team van spelers in een aparte kamer. Electronische communicatie. De speler licht zijn keuze qua bieding en afspel toe aan de "toeschouwers" of het team overlegt wat de beste aanpak is. Je kan dan in het brein van de speler duiken. Je kan de spelers ook soms  "dwingen" ook allemaal een voor de amateurs begijpelijk biedsysteem te hanteren, danwel Tarzan in de praktijk uit te leggen. Is misschien zelfs geschikt voor TV.

janvancleeff

Nog een argument dat cheating goed is voor bridge: alle grote Olympische sporten kennen hun volwassen schandalen (Atlethiek en wielrennen: doping / Voetbal: matchfixing). Dus bridge is een sport!

Peter-IJsseldijk

Het moet toch niet zo vreselijk moeilijk zijn de tafels zodanig aan te passen dat de tray over een railtje heen en weer wordt geschoven. En dan het liefst elektrisch, zodat het tempo altijd hetzelfde is en de drie halteplaatsen gefixeerd zijn.

Het wel erg knullige signaleren door kaarten horizontaal of verticaal neer te leggen kan heel simpel worden voorkomen door voortaan ronde speelkaarten te gebruiken.

PaulBvD

Herinnert zich niemand meer het verhaal dat Roald Dahl in de jaren 60 schreef over een valsspelend bridge(echt)paar ??? Ook toen al, en misschien geschikt voor herpublicatie in IMP? Hoewel: vergeleken met nu...

janvancleeff

Paul, zie reactie van VIP, 18/6/15.

heusschen18

Vals spelen is volgens mij een extreme vorm van slecht ethish gedrag.

Vraagje:
Hoeveel tijd (% van totaal) wordt er op cursussen, lessen en clubs besteed aan ethiek en gedragsregels?

Go to top