Nederland is geen goede buur

Kopenhagen, 27 april 2014. Een goede buur is beter dan een verre vriend. In hoeverre dat opgaat voor de Nederlandse bridgeteams die afgelopen weekend in Kopenhagen meededen aan de Neighbourhood Challenge is nog maar de vraag. Want in deze een vierlandenwedstrijd met Denemarken, Duitsland en Zweden als de andere tegenstanders rolden zowel het vrouwenteam (Marion Michielsen-Meike Wortel en Betty Speelman-Martine Verbeek) als het open team (Louk Verhees-Ricco van Prooijen, Joris van Lankveld-Berend van den Bos en Magie Tichà-Richard Ritmeijer) als winnaars uit de bus, ieder in hun eigen categorie. Wat betreft het open team was het de laatste test voor deze drie paren. Deze week wordt bekend gemaakt welk paar afvalt af en wie derhalve samen met Bauke Muller-Simon de Wijs namens Nederland in juni meegaat naar het EK landen in Opatija. Dat wordt nog een hele kluif. Non-playing captain Onno Eskes: “Ik heb de butler berekend over het hele weekend: Berend-Joris +0.15, Richard-Magie -0.07, allebei over 68 spellen, Louk-Ricco -0.65 over 40 spellen. Die laatsten waren wel enigszins slachtoffer van de butler (slem op snit tegen). De kernploegparen deden niets onder voor elkaar, dit weekend.”  Hij voegt er aan toe dat Denemarken onverwacht sterkspeelde  en is in deze vorm een geduchte concurrent is voor de eerste zes [plaatsing Bermuda Bowl], zeker als hun derde paar – Dennis en Morten Bilde – zich aansluit.

In het treffen met Denemarken toont onderstaand spel weer eens haarscherp aan dat je ook in bridge nooit achter de feiten moet aanlopen. Of, zoals de vorig jaar overleden Haagse robberkoning Piet Borst, het altijd zo beeldend onder woorden bracht: “Bieden is gevaarlijk, maar passen nog veel meer.”

Hier achtte noord zijn hand nog een bodje waard: doublet. Zo ontdekten NZ keurig hun 4-4 fit. Het liet Joris van Lankveld zich er niet van weerhouden 3H van een strafdoublet te voorzien. Het contract had geen schijn van kans en ging drie down: OW +500.

Op de andere tafel trok de Nederlandse noord, Richard Ritmeijer, het initiatief naar zich toe door met 1S te openen. Oost volgde met 4K, waar het bij bleef. Dat contract ging down op de schoppenaftroever; 11 imps naar Nederland.

Correctie
Inmiddels krijgen wij bevestigd dat in de open sectie Nederland niet heeft gewonnen, maar Denemarken. Tweede werd Duitsland, derde Nederland en Zweden vierde. Excuses, de onduidelijk Deense website had ons op het verkeerde been gezet. het goede nieuws is wel dat Nederland een veel betere buur is dan in eerste instantie gedacht.